În ce măsură se resimte oare criza în România? Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi jurnaliştii Robert Turcescu şi Mirel Curea au vorbit în premieră despre avertismentul lui Friedman şi fac o radiografie a situației economice din țară în pragul tsunamiului economic care se întrevede la orizont.

România deține atuuri puternice chiar și în cazul unei recesiuni mondiale

Potrivit lui Friedman, rezolvarea acestor crize transnaționale „va genera consecințe politice în interiorul țărilor și între ele, iar acest fenomen se va intensifica în 2023”.

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a vorbit alături de jurnaliştii Robert Turcescu şi Mirel Curea în cadrul unei ediții a podcastului „Hai România!” dedicată crizei economice mondiale.

Potrivit lui Daraban, prognozele avansate de Friedman, dar și de alți cunoscuți analiști economici, trebuie considerate cu prudență și în contextul fiecărei țări. Acesta a subliniat că România are niște atuuri puternice chiar și în cazul unei recesiuni mondiale.

Challenge-ul pe care îl vom avea în următorii ani va fi cu energia

Președintele CCIR apreciază că statul ar trebui să se focuseze pe dezvoltarea pieței de energie, aceeasta fiind o resursă tot mai importantă la nivel macroeconomic mondial și cu mare potențial pe termen mediu și lung.

„Suntem mai optimiști. Cifrele și tendințele economice arată altceva. Până și cei de la FMI și independent de ei Golden Sachs, nu se așteaptă la recesiune. Recesiunile în general vin pe un fond de autosuficiență, de stabilitate, în care nu mai ai niciun challenge.

Challenge-ul pe care îl vom avea în următorii ani va fi cu energia, toți vom lupta pentru energie mai ieftină. Și la noi a început, e o efervescență în a-ți pune panouri”, a argumentat președintele CCIR.

Zona industrială ține foarte bine economia

De asemenea, invitatul a enumerat principalele atuuri care îi pot asigura țării noastre suport în fața unei eventuale recesiuni la nivel global.

„Zona industrială ține foarte bine economia. (…) Sunt optimist pentru că suntem o economie de sub-contractori. Când o să văd că Mercedes e în colaps, Volkswagen, Audi în colaps, Pirelli, Michelin, atunci îmi fac griji pentru că noi lucrăm pentru ei. Uitați-vă în industria auto, Dacia cu Fordul la un loc angajează 20.000 de oameni. În industria auto din România lucrează 206.000 de oameni.”, a relatat Mihai Daraban.

Industria alimentară „poate crește pe orizontală”, a mai adăugat președintele CCIR. În viziunea acestuia, statul ar trebui să scoată Roșia Montană de sub patrimoniul UNESCO.

Din păcate însă, a avertizat Mihai Daraban, sunt organizații foarte vocale și bine finanțate pentru a împiedica deschiderea de hidrocentrale cum este cazul la Livezeni sau cazul Roșia Montană, dar și extracția petrolului din Marea Neagră.