Toate persoanele fizice cu datorii mai mari de 100 de lei la ANAF, aici intrând şi marii bogaţi ale căror averi au fost verificate de Fisc, pentru a vedea dacă şi-au declarat toate veniturile, vor fi publicate pe site-ul instituţiei, începând cu 30 aprilie, cu nume şi localitate, după ce Codul de Procedură Fiscală a fost modificat. De asemenea, pe listă intră şi microîntreprinderile şi instituţiile publice care au cod fiscal. Pe această listă se regăsesc firme ale bisericilor, primării, şcoli consilii judeţene. Potrivit datelor ANAF, sunt înregistrate cu cod fiscal între 13.000 şi 15.000 de instituţii publice.
În cazul instituţiilor publice, datoria care îi va propulsa pe "lista ruşinii" este de peste 500 de lei. Pragurile alese pentru persoanele juricide şi cele fizice, printr-un ordin emis săptămâna trecută de ANAF, sunt cele de la care ANAF trimite somaţii datornicilor. Prima listă a datornicilor va fi publicată pe 30 aprilie, şi va arăta datoriile pe primele 3 luni ale anului, potrivit oficialilor Ministerului de Finanţe.
Lista va cuprinde: denumirea/numele și prenumele debitorilor, codul de identificare fiscală. Informaţiile nu vor cuprinde CNP, ci localitatea domiciliului fiscal, precum și cuantumul total al obligațiilor fiscale restante.
Pentru prima dată, pe această listă vor apărea cu nume şi adresă şi marii bogaţi verificaţi de Fisc până acum, care nu şi-au achitat obligaţiile la stat. Este vorba de acei bogaţi care, după ce au fost verificaţi şi li s-a emis decizia de impunere pentru diferenţele descoperite şi nedeclarate,au trecut de contestaţii şi încă au obligaţii neachitate.
Guvernul a început de anul trecut verificarea documentele a 30 de bogaţi ai României, suspectaţi că au depăşit "riscul minim acceptat" prin neplata impozitelor, după ce a pornit iniţial de la un grup de peste 300 de persoane bănuite că s-au sustras de la plata taxelor la buget.
Legea veche prevedea ca IMM-urile şi contribuabilii mari şi mijlocii care au datorii la stat să fie publicate trimestrial pe site-ul ANAF. la această listă, după modificarea Codului de Procedură Fiscală se adaugă şi persoanele fizice, microîntreprinderile şi instituţiile publice.
Noul Cod de Procedură Fiscală, în articolele 161 şi 162 stabileşte toate aceste măsuri de publicare, ”în vederea descurajării acumulării de arierate bugetare de către contribuabili, persoane fizice și juridice”.
CITEŞTE ŞI Fiscul va publica numele persoanelor fizice cu restanţe de peste 100 de lei