Petprod a ajuns să fie declarată insolventă de către judecătorii Tribunalului Bucureşti ca urmare a cererii făcute de Alpha Bank în 8 octombrie 2012. La acea dată Jack Cutişteanu, directorul general şi proprietarul companiei, declara pentru Capital că este surprins de acţiunea băncii şi explica această situaţie printr-un conflict mai vechi ce se derulează în justiţie între Petprod şi Alpha Bank. 

Procedura de insolvenţă a fost declanşată în 21 decembrie 2012, iar compania a fost pusă sub administrarea firmei timişorene Tudor & Asociaţii. În februarie 2013, administratorul judiciar a întocmit tabelul preliminar al creanţelor la care s-au înscris unii dintre cei mai importanţi clienţi ai comerciantului de energie. Printre aceştia se numără Alpha Bank, OMV Petrom, Metrorex, Electrica, Enel Distribuţie Muntenia, EON Global Commodities, Transelectrica, Romenergo Hidro, ANAF şi Administraţia Fondului pentru Mediu. Alpha Bank a fost admisă la masa credală cu suma de 4,8 mil. euro în 22 februarie 2013. Luna viitoare, administratorul judiciar urma să depună tabelul definitiv al creanţelor, însă se pare că decizia Curţii de Apel va duce la ieşirea din insolvenţă a companiei.

„Noi aveam pregătit un plan de reorganizare, însă joia trecută Curtea de Apel a casat decizia Tribunalului Bucureşti şi a trimis dosarul înapoi. Acum aşteptăm rezoluţia Curţii ca să vedem cu ce am greşit, dar teoretic am ieşit din insolvenţă. A fost o problemă pe care consider că am rezolvat-o, iar acum ne continuăm afacerile în mod normal. Nu vreau să vorbesc înainte să văd hotărârea Curţii, dar cred că Alpha Bank s-a cam grăbit cu această acţiune. Bineînţeles că ulterior au apărut şi alte companii care au considerat că li se cuvin bani. Unii au fost acceptaţi, iar acţiunile altora au fost considerate nejustificate. Cererea Petrom nu a fost acceptată, la fel şi cea a Metrorex. Sper că vom ajunge la o înţelegere cu Alpha Bank, pentru că aici nu e poker, ci e o negociere“, a declarat pentru Capital Jack Cutişteanu. Petprod a fost reprezentată în justiţie de casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Afacerile Petprod au crescut semnificativ în 2011, însă traderul a înregistrat pentru prima oară pierderi, ce se cifrează la 880.000 euro. Compania nu şi-a publicat încă datele financiare aferente anului 2012, însă Jack Cutişteanu estima în toamna anului trecut un nivel al afacerilor şi al pierderilor similar cu 2011.

Petprod a intrat în afacerile de comercializare a energiei electrice din 2003, an în care a obţinut licenţa de furnizare din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Firma a avut contracte încheiate cu ArcelorMittal, Petrom şi Metrorex, iar printre clienţii actuali se numără RATB. Valoarea contractului cu Petrom, finalizat în august 2011, a fost de peste 35 mil. euro, iar cel cu Metrorex de 40,3 mil. lei.