• Capital: Ce sfaturi i-ați da unei adolescente din perspectiva dumeavoastră de om cu o carieră de succes? De asemenea, cum ați sfătui o astfel de adolescentă să asigure un echilibru între viața profesională și cea privată?

Viorica Dăncilă: A oferi sfaturi este un act de o responsabilitate imensă pentru cine se încumetă. Ceea ce pot face, în cel mai onest mod cu putință, este să împărtășesc din experiența mea personală, în speranța că aceste gânduri se vor plia, poate, pe nevoile de răspunsuri ale tinerilor.

În carieră, am ținut întotdeauna cont de câteva reguli simple: să fiu obiectivă cu mine însămi, să fiu sinceră cu cei din jur, să fiu empatică și să muncesc neîntrerupt pentru obiectivele mele.

Însă, cel mai important a fost sprijinul oamenilor din jurul meu. Familia mea este esențială pentru echilibrul de care am nevoie, mai ales în momentele cu o încărcătură dificilă.

Colegii mei de partid, care mi-au devenit și prieteni, în timp, sunt sfetnici de nădejde și oameni cu viziune, pe care mă pot baza oricând. Strict în cazul meu, cred că aici se află cheia: armonia între viața personală și viața de familie și încercarea permanentă de a evolua.

Sunt conștientă că provocările tinerelor din ziua de azi sunt din ce în ce mai multe și complet diferite de vremurile în care noi am crescut. Cu toate acestea, sunt convinsă că ele vor ști să-și găsească drumul în viață și vor găsi maniera de a realiza ce-și doresc. Este nevoie, însă, de sprijinul necondiționat al nostru, al celor care îi formează pe acești tineri. Este nevoie ca noi înșine să fim un exemplu pentru ei de probitate, perseverență și implicare în viața civică. Puterea exemplului este cea mai bună modalitate de educare și formare.

Deși mă feresc să dau sfaturi, dacă în fața mea s-ar afla acum varianta mea mai tânără, i-aș spune să-și cultive răbdarea și echilibrul, pentru că, într-un moment de mare responsabilitate al vieții sale, va fi nevoie să facă uz de ele. Să creadă în ea, pentru că dacă tu nu crezi în tine, nu poți cere altora să facă acest lucru.


Ținând cont de realitatea politico-socială de azi, în ce domeniu credeți că este mai ușor să reușească o femeie din România? Antreprenoriat sau administrație?

V.D.: În ultimul secol, condiția femeii s-a schimbat complet, mentalul public este mult mai relaxat, în această privință, societatea în ansamblul ei este mult mai deschisă. Ceea ce înseamnă că o femeie, dacă își dorește și îndeplinește criteriile necesare, se poate impune în orice domeniu, fie în politică, fie în antreprenoriat. Are nevoie, ca orice alt profesionist, de altfel, de competențe și experiență. Aceste componente sunt interdependente, iar dacă se dezvoltă într-un mediu propice, cu mentori și colegi pe aceeași lungime de undă, orice femeie își poate alege și construi cariera, pe forțe proprii.

Desigur, eu, ca premier, am dorit să promovez cât mai mult femeile în zonele administrativă și politică și cred că am și reușit. Sunt conștientă că mai sunt mulți pași de făcut în această direcție, dar cred că tendința este clar pozitivă. Încurajez orice tânără aspirantă la o carieră politică sau în administrație să-și urmeze visul, pentru că există oportunități și sprijin total din partea noastră.

În ceea ce privește zona antreprenoriatului, ca premier, alături de echipa mea, am luat măsuri pentru sprijinirea unui mediu de afaceri stabil și predictibil. Susținem inițiativa antreprenorială și ideile inovatoare care aduc beneficii economice și sociale. De aceea, îndemn femeile să aplice pentru programele guvernamentale dedicate, să se sprijine reciproc și să aibă încredere în șansele pe care le au, șanse egale cu ale oricărui alt antreprenor.


– Cum reușiți să controlați momentele critice? Există un set de măsuri, o rețetă aplicabilă în asemenea cazuri?

V.D.: Sunt o persoană echilibrată, un om pozitiv, care caută armonia și buna înțelegere între oameni. Acestea sunt repere care mă ghidează și în activitatea profesională. Iubesc oamenii și îmi doresc, ca prim-ministru, să pot face lucruri bune pentru oameni, pentru comunități, lucruri vizibile, care să îi mulțumească și să zică ”uite, simt într-adevăr un beneficiu în urma măsurilor guvernului!”.

Vă garantez că fiecare decizie pe care o iau în calitate de prim-ministru o iau cu bună-credință și perfect conștientă de responsabilitatea pe care o am față de țara mea și față de fiecare român în parte.

– Cum se relaxeaza premierul Romaniei? Ce activități vă rezervați timpului liber?

Actrivitatea mea cotidiană nu-mi mai lasă foarte mult timp liber. Totuși, momentele libere mi le doresc în sânul familiei. Acolo mă simt bine. Iar atunci când am ocazia, îmi place să înot sau să joc tenis de masă. Nu sunt expertă, dar asta mă relaxează.

– Ce principiu este mai aproape de primul premier femeie din Romania: Cu Dumnezeu înainte sau puterea stă numai în mine?

V.D.: Cred în divinitate și cred în forța care ne călăuzește în fiecare clipă. Fiecare om este proprietarul destinului său și depinde de el cum și-l construiește.