La 39 de ani, Ioannis Papalekas a reuşit să gestioneze achiziţia unui portofoliu impresionant de proprietăţi premium într-un timp record, atrăgând alături de el unele dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume. De la listarea pe Bursa de la Londra, în iulie 2013, Globalworth, companie pe care Papalekas a fondat-o şi din care deţine 42,1%, a cumpărat clădirile Tower Center International, UniCredit Tower, Nusco Tower, Green Court Bucharest (sediul Orange), centrul de afaceri UpGround din Pipera, City Mall (transformat în clădire de birouri) şi parcul industrial Timişoara Airport Park. În plus, a început construcţia unui turn de birouri cu 23 de etaje lângă Pasajul Pipera, a unuia cu 11 etaje lângă sediu Orange şi a unui parc de afaceri exact lângă staţia de metrou Pipera. Investiţiile direcţionate cu precădere către zona Barbu Văcărescu – Pipera i-au atras în presă supranumele de „rege al nordului“.
Revista Capital a obţinut primul interviu cu Ioannis Papalekas şi vă prezintă planurile prin care acesta vrea să ajungă la un portofoliu de 1 mld. euro până la sfârşitul anului.
CITIŢ ŞI Reţeaua celui mai influent investitor imobiliar din România
Cel mai ambiţios proiect pe care Papalekas a început să îl construiască recent este Globalworth Campus. În momentul încheierii lucrărilor, acesta va pune pe piaţă trei turnuri de birouri şi spaţii comerciale cu o suprafaţă închiriabilă de 105.000 mp, care îl va plasa în fruntea celor mai mari parcuri de afaceri din România. Papalekas vrea să propună Metrorex modernizarea şi extinderea staţiei de metrou Pipera, pentru a o îngloba în Globalworth Campus.
Globalworth va dezvolta în prima fază circa două treimi din proiect, constând în două turnuri de birouri şi galerii comerciale. „Primul este destinat Telekom şi participăm la diferite licitaţii pentru cel de-al doilea turn şi pentru spaţii comerciale. În acest sens, am trimis oferte unor chiriaşi care doresc să îşi schimbe sediul şi să îşi consolideze poziţia şi la chiriaşi noi. Probabil suntem printre puţinii care lucreaza intens pentru a convinge companiile foarte mari din străinătate să se mute aici. Suntem aproape să câştigăm un astfel de jucător, ceea ce cred ca este foarte important“, a declarat Ioannis Papalekas pentru Capital.
Costul de dezvoltare al acestei prime etape este de circa 60 mil. euro, urmând ca întregul proiect să atragă 109 mil. euro. În acest moment, echipa condusă de Papalekas analizează posibilitatea încorporării staţiei de metrou Pipera în proiect, pentru a crea o galerie comercială mai mare. Odată finalizate planurile, acestea vor fi prezentate conducerii Metrorex.
„Cred ca Metrorex trebuie implicat şi în modernizarea staţiilor în sine. Bucureştiul se va dezvolta, nu mai putem lăsa staţiile la nivelul la care au fost proiectate acum 60 de ani. Sunt sufocate, aşa că trebuie să fie mărite, iar la orele de vârf trenurile trebuie să circule mai des. Nici Londra sau New York-ul nu au shimbat staţiile existente de 100 de ani, dar au construit în continuare unele noi, le-au modernizat pe cele existente şi au adăugat trenuri la interval de câteva minute pentru fluidizarea traficului. Infrastructura necesită un ritm de creştere susţinut“, explică Papalekas.
Ar putea cumpăra un mall
Până acum, investiţiile Globalworth au fost direcţionate cu precădere către clădiri de birouri. Ioannis Papalekas spune că nu ar investi în centre comerciale decât dacă ar apărea o oportunitate unică. „În prezent, avem în vedere o astfel de oportunitate“, spune Papalekas.
Abilitatea omului de afaceri de a specula momentul potrivit de achiziţie şi de vânzare a bunurilor imobiliare a fost dovedită în repetate rânduri în trecut. În 2004, la vârsta de 27 de ani, Papalekas reuşise deja să atragă atenţia unui grup de investitori israelieni şi greci care l-au mandatat să cumpere un mall pe jumătate dezvoltat în zona Eroii Revoluţiei, pentru 46 mil. euro, o sumă imensă la acea vreme. Echipa sa a finalizat lucrările, şi în 2006 a vândut City Mall pentru 103 mil. euro. Cinci ani mai târziu grecul a răscumpărat mallul intrat în faliment pentru 17,3 mil. euro şi i-a schimbat destinaţia în clădire de birouri.
„Nu am avut un glob de cristal să ghicesc viitorul sau criza sau modul în care aceasta va evolua. Pentru mine a fost însă clar că întreaga economie se va împotmoli şi, în aceste condiţii, societăţile multinaţionale vor amâna extinderea afacerii, creditele privilegiate vor deveni o raritate şi marii cumpărători vor dispărea. Am avut şi noroc la acel moment. După cum se spune, o tonă de înţelepciune face cât un gram de noroc“, adaugă Papalekas.
Despre cum i-a convins pe miliardarii americani Robert Bass şi James Dinan să investească cot la cot cu el, despre ce clădiri mai vrea să cumpere şi planurile sale de a atrage finanţare şi despre cum a moştenit problemele turnului Cathedral Plaza (turn cumpărat de la prietenul său Eyal Ofer), puteţi afla într-un interviu extins cu Ioannis Papalekas ce va fi publicat în revista Capital de săptămâna viitoare.