Primul român care a ales să lucreze gratis pentru stat

Una dintre cele două firme ale căror oferte au fost descalificate întrucât au fost depuse după termenul-limită au constestat procesul de selectare al firmei de recrutare care va deveni consultantul Ministerului Economiei în alegerea managerilor privaţi pentru companiile de stat, ne-au declarat surse din cadrul instituţiei.

UPDATE Oficialii Ministerului Economiei ne-au confirmat primirea unei contestaţii din partea firmei Lugera, care a fost descalificată, dar spun că procesul de selectare al firmei de recrutare va continua.
„Procesul nu este blocat. E vorba doar de o contestaţie. Mâine (vineri – n.r.) vom anunţa câştigătorul licitaţiei, iar după ce se va soluţiona contestaţia să semnăm şi contractul cu firma declarată câştigătoare”, ne-a declarat Andrei Todea, manager al proiectului de selectare, din cadrul Ministerului Economiei.
Contestaţia a fost depusă de către firma de recrutare Lugera & Makler, al cărei reprezentant a depus oferta după termenul-limită. Mai mult, reprezentanţii Lugera au cerut Ministerului Economiei să descalifice oferta depusă de George Butunoiu Group SRL, deţinută de cel mai cunoscut  headhunter de pe piaţa românească, pe motiv că reprezintă o valoare mai mică de 85% din preţul estimat.

Astfel, compania consideră ca nejustificată respingerea ofertei pentru că nu ar fi vina reprezentantului companiei pentru întârziere, ci a modului în care a fost organizată procedura, ne-au precizat surse din Ministerul Economiei.  Astfel, în contestaţie, cei de la Lugera susţin că reprezentantul lor ar fi fost la sediul MECMA cu 20 de minute înainte de expirarea termenului limită, iar autoritățile ar fi trebuit să informeze companiile că procedura de înregistrare durează 25 de minute. Conform anunţului de selectare termenul-limită pentru depunerea ofertelor a expirat marţi, la ora 11, firmele interesate având la dispoziţie şapte zile în acest sens.

Totdată, sursele citate ne-au declarat că cei de la Lugera au cerut Ministerului să descalifice oferta depusă de Butunoiu Group pentru ofertarea unui preț care „nu întrunește condițiile legale de validitate cu privire la sinceritatea și seriozitatea prețului în cadrul ofertării”.

În plus, compania consideră că MECMA are obligația să respingă ofertele de preț care reprezintă mai puțin de 85% din valoarea estimată a priectului. Astfel, dacă prețul al acordului era de 2,5 milioane lei, fără TVA, valoarea propusă nu trebuia să fie mai mică de 2,125 milioane lei, fără TVA.Conform unor surse apropiate comisiei de selectare a consultantului,oferta depusă de George Butunoiu în asociere cu Biriş Goran are o valoare de un leu. 
Cum îşi motivează oferta Butunoiu
George Butunoiu a explicat de ce a ales să înainteze o asemenea ofertă. ”În primul rând, suma estimată acolo este enormă pentru ceea ce e de făcut. Este vorba de patru consultanți, care trebuie să lucreze două-trei săptămâni. Suma estimată este de vreo 600.000 de euro, ceea ce înseamnă că fiecare consultat ar câștiga aproximativ 150.000 de euro într-o singură lună, ceea ce este aberant. Dacă iau consultanții atât, cât vor primi firmele de recrutare, care vor avea mult mai mult de lucru? Prin urmare, vreau să le arăt că se poate și altfel”, a declarat, pentru Capital, George Butunoiu.
Acesta mai are un argument: în alegerea câștigătorului contează în proporție de 70% cât de extinsă este compania care a depus oferta, iar 30% contează prețul. Astfel, neavând filiale în alte țări, Butunoiu a fost nevoit, pentru a avea șanse, să renunțe la bani. ”Am foarte mult de câștigat din punct de vedere profesional, și, raportat la acest aspect,  îmi permit să investesc niște resurse în treaba asta. Pentru un head-hunter experimentat, ceea ce se cere acolo este foarte simplu. Dacă, în schimb, cei care au făcut caietul de sarcini au omis niște lucruri, este altă discuție”, mai spune Butunoiu.

El susține că nu e prima dată când ar lucra pro-bono pentru statul român. De-a lungul timpului, a recrutat mai mulți executivi, în unele cazuri gratis, în altele având contracte cu sume modice.