Sistemul de reciclare RetuRo reprezintă una dintre cele mai importante inițiative pentru protecția mediului din România, având scopul de a reduce poluarea prin colectarea și reciclarea ambalajelor de băuturi. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a fost invitat în podcastul „Esențial” de pe canalul de YouTube „HAI România!”, unde a explicat modul de funcționare al acestui sistem și impactul său asupra consumatorilor. Oficialul a subliniat importanța accesibilității punctelor de returnare și a răspuns la întrebările legate de organizarea centrelor regionale de procesare.
Probleme actuale discutate de ministrul Mediului, Mircea Fechet
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a fost invitat într-un nou episod al podcastului „Esențial”, difuzat pe canalul de YouTube „HAI România!”.
În cadrul dialogului cu Sorin Andreiana, redactorul-șef al revistei Capital, oficialul a abordat teme importante precum problema urșilor, situația pădurilor din România, salariile și bonusurile din cadrul Romsilva, dar și sistemul de reciclare RetuRo.
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) – Cum funcționează
Unul dintre subiectele esențiale discutate în cadrul podcastului a fost Sistemul de Garanție-Returnare (SGR). Acest mecanism presupune aplicarea unei garanții de 50 de bani pentru fiecare ambalaj inclus în sistem, sumă care este achitată inițial către administratorul SGR fie de către producător, fie de către importator.
Ulterior, banii sunt recuperați de producători de la comercianții care vând produsele, iar aceștia, la rândul lor, îi recuperează de la consumatori.
Odată returnate ambalajele, comercianții trebuie să restituie consumatorilor suma de 50 de bani per ambalaj, iar aceste costuri le sunt rambursate ulterior de administratorul SGR.
Numărul punctelor de returnare a crescut constant
În timpul podcastului, ministrul Fechet a subliniat faptul că sistemul SGR este în continuă dezvoltare și că numărul punctelor de returnare se extinde constant.
„Contează și faptul că numărul punctelor de returnare a crescut de la o săptămână la alta în mod constant”, a afirmat Mircea Fechet.
Totuși, Sorin Andreiana a atras atenția asupra unui aspect diferit:
„Dar a scăzut numărul centrelor regionale față de proiectul inițial”, a spus acesta
În replică, ministrul a explicat că această schimbare nu afectează consumatorii. Mircea Fechet a explicat că numărul centrelor regionale nu a scăzut, deoarece nu existase un număr mai mare inițial.
Mircea Fechet: Nu influențează direct consumatorul
El a precizat că aceste centre sunt parte din procesul de gestionare a ambalajelor colectate de la RVM-uri și că locul în care sunt transportate – fie către unul dintre cele 10 centre de procesare, fie către unul dintre cele 13 centre de returnare – nu influențează direct consumatorul.
Ministrul a subliniat că aceste aspecte țin de managementul companiei și de optimizarea costurilor, iar cetățeanul nu resimte diferența dacă există 17, 10 sau 13 puncte regionale de numărare.
„Nu a scăzut pentru că nu aveau de unde să scadă. Centrele regionale țin de modul de gestionare al acestor ambalaje, odată ce au fost ele colectate de la RVM-uri.
După ce e colectat sacul ăla mare pe care îl vedem în parcare la un anumit retailer, un lanț de magazine, că-i dus la unul din cele 10 centre de procesare sau la unul din cele 13 centre de returnare e o chestie neimportantă.
Asta ține exclusiv de managementul companiei și de eficientizarea unor costuri. Nu resimte cetățeanul că sunt 17, 10 sau 13 puncte regionale de numărare”, a explicat Mircea Fechet.
Ceea ce contează pentru consumator, a adăugat el, este să aibă acces la un loc unde să poată returna ambalajele, indiferent de zona în care locuiește – fie că este la sat, în centrul Bucureștiului, la munte sau în Delta Dunării. Ministrul a insistat că prioritatea principală este ca magazinul care încasează garanția de 50 de bani să o returneze fără dificultăți cetățeanului.
„Pe cetățean îl interesează să aibă un loc accesibil să returneze ambalajele de băuturi, indiferent dacă trăiește la țară sau în mijlocul Bucureștiului, indiferent dacă trăiește la munte sau în Delta Dunării, el trebuie să știe că magazinul care îi ia 50 de bani, îi dă cei 50 de bani înapoi, asta-i ținta numărul unu pe care trebuie să o acoperim”, a mai spus ministrul.
Întregul podcast poate fi vizualizat mai jos.