Profesorul universitar și analistul geopolitic Dan Dungaciu a fost prezent în ediția de miercuri, 1 februarie, a podcastului ”România lui Cristache” de pe canalul de YouTube ”HAI România!”.
Printre subiectele discutate s-a numărat și România și intrarea țării noastre în Spațiul Schengen, la fel și problema cu Austria.
Întrebat de către Ionuț Cristache ce am făcut greșit noi în raport cu Schengen, Dan Dungaciu a spus că ”toată chestiunea s-a dus într-o șmecherie diplomatică de tipul continuăm să luptăm până la 1, că după aceea vine ora 2. Eu am crezut că reacția politică trebuia să se petreacă. Reacția politică trebuie să se petreacă, pentru că e mentalitate. Problema nu e Schengen în sine. Problema este cum gestionez imaginea României post-Schengen, pentru că ce i-am obișnuit noi pe europeni este că România e actorul în care poți să dai câți pumni vrei, pentru că nu va reacționa de fapt. Ce s-a întâmplat în Austria? Partidul Popular a câștigat alegerile, nu le-a pierdut cum apare în presa din România. E ridicol. De acum în România cine va câștiga cu 40% va fi considera că a pierdut alegerile”.
”Ei au câștigat alegerile, au pierdut 10 %. Cine le-a câștigat? Partidul Libertăți, ultranaționalist. Păi în Austria 40 % popular, 25 % Partidul Libertății, deci 65 % populație care este împotriva migrației. Ce aștepți, să se schimbe ceva acolo? Evident că nu se va întâmpla nimic. Vei mai avea încă două ture de alegeri până în aprilie ei mai au alegeri în Austria. Ce sperăm noi că se va schimba? Că oamenii ăia au glumit? Oamenii ăia le-au spus foarte clar în campanie, electoratul. Le-a spus foarte clar, a vorbit de România, de Bulgaria că suntem…”, mai spune acesta.
România face politică externă de tip chelner
În cadrul aceluiași podcast, Dan Dungaciu spune că ”tema lor e alta, să fac o listă cu locurile unde ne vom întâlni cu Austria în diplomație, de aici înainte, la alegerea OSC, etc și în orice întâlnire cu Austria, România să se opună, orice ar face Austria, pentru că așa transmiți un semnal. Problema zguduitoare este alta, noi facem o politică externă de tip chelner și ne ducem la lume și le zicem cu ce vă servim? Ce putem face pentru dumneavoastră? Putem să vă ajutăm cu ceva? Uitați-vă, aveți un meniu aici. Ia, vă rog, alegeți-vă ceva de aici”.
”Când faci o politică externă de tip chelner, tu poți să primești eventual un bacșiș, dar nu faci politică pentru că n-ai nicio viziune politica. Harta politicii externe este viziunea ta, strategia ta. Diplomații îndeplinesc această viziune pe care nu o fac și-o dau ei. Pentru că diplomații nu fac ei strategia de politică externă a României, ei o îndeplinesc.
Ori problema noastră este la nivelul diplomației, la nivelul strategiei, nu a calității diplomației. Există enorm de mulți diplomați extrem de bine pregătiți, dar sunt nemotivați în România. Sunt nemotivați pentru că nu sunt partea unei strategii pe care o simt, nu sunt parte a unei strategii nici pe Republica Moldova, nici pe Ungaria, nici pe Balcani, practic pe nicio temă majoră România nu are o strategie, pentru că asta e problema noastră. Iar Schengen ar fi trebuit să ne zguduie din punctul acesta de vedere că nu vom rezista în viitoarea lume care se construiește după războiul din Ucraina cu acest tip de atitudine. Noi nu mai reușim să impunem respect nimănui, asta e drama. Nu te respectă nici măcar Republica Moldova, cum s-ar cuveni.
Nu te mai respectă nimeni pentru că se obișnuiesc că tu ești ăla căruia poți să-i faci orice. Noi n-a fost niciodată ca Occidentul, niciodată nu ne-au recunoscut că suntem ca ei. Există un rasism al genealogiilor istorice despre care nu se vorbești, care ne face pe noi diferiți de croați. Că aia au probleme tehnice, nu iî interesează, sunt de-ai noștri. Voi nu sunteți de noștri. Știind asta, noi eram ca și copilul ăla de la țară care vine la oraș și se uită lumea la el, nu prea e ca noi dar el are oase puternice, e puternic, iar când îi deranjează, îi caftește și învață cel mai bine. Ce să facem cu ăsta, hai să îl primim că n-ai cum să îl eviți.
Pentru România, singura ei capacitate de negociere reală era asta, să fii atât de important încât să nu aibă ce să ne facă, să ne oblige, că altminteri ne țin pe dinafară”, a mai spus acesta în podcastul ”România lui Cristache”.