Podcastul EVZ Play de joi a găzduit o dezbatere fără ascunzișuri despre imoralitatea perpetuată de casta procurorilor și magistraților cu complicitatea statului. E vorba de magistrații care ies din sistem la vârste foarte fragede, încasând apoi pensii nesimțite.
Jurnalistul Robert Turcescu și invitații săi au discutat o situație care, deși indignează toți românii onești, nu se rezolvă deloc. Cazul pensiilor nesimțite ale pensionarilor de lux pare fără soluție, în ciuda numeroaselor inițiative legislative sau proteste ale societății civile.
Turcescu: Ce a făcut ăsta pentru țara asta? Câtă ipocrizie încape?
Moderatorul și-a exprimat deopotrivă stupefacția și indignarea pentru acest fenomen ilustrând cu un studiu de caz al unui procuror.
„E un subiect de care se vorbește cu mare patos. Sunt sătul să vedem de ani de zile toți tâmpiții furând și nimeni nezicând nimic. Am zis: procurori, de ăștia avem nevoie. S-a ajuns la situația în care niște inși numiți procurori ies la pensioară la 51 de ani și 7 luni. Acest individ a ieșit la pensie cu o pensie de serviciu de 26000 lei, băi fraților! Asta înseamnă peste 5000 de euro. La 51 de ani 7 ani atât are omul după 24 de ani de muncă. Cum mama naibii să îmi spui că a servit dreptatea? Ce a făcut ăsta pentru țara asta într-o țară în care media pensiilor e pe undeva la 2500-3000 lei? Câtă ipocrizie încape în lumea asta? Cum vă mai rabdă, bă, pământul să-i mințiți pe toți?”, a răbufnit Turcescu.
Avocatul Piperea: Cum profită procurorii din interiorul sistemului
Avocatul Gheorghe Piperea, fost judecător, a mărturisit că nu se aștepta la amploarea acestui fenomen pe care îl cunoaște din interior.
„Avem copii de 23-24 ani care sunt judecători puși să se ocupe, de exemplu, de încredinarea unui minor. Pe de altă parte sunt oameni cu experiență care au ajuns la vârful carierei, vor să iasă la pensie. (…) Mulți spun că nu mai pot suporta pentru că nu se simt independenți, mulți fiind chiar elemente ale sistemului”.
Din Cluj, jurnalistul Octavian Hoandră a somat public președintele, premierul sau ministrul Justiției să explice dacă s-a curățat sistemul de justiție, care încasează salarii și pensii exorbitate, de cei care au distrus-o.