Acțiunea intempestivă a lui Ludovic Orban a fost determinată de luptele interne din PNL. Împotriva lui Ludovic Orban, președinte de partid și premier există o grupare liberală care a mai încercat acțiuni de debarcare a șefului lor dar care nu au avut succes.
Ele au fost stopate de Klaus Iohannis, interesat de o guvernare coerentă a PNL, nu de scandaluri.
Ilie Bolojan, Sigfried Mureșan ori Rareș Bogdan, posibili premieri
Eșecul înregistrat de PNL la alegerile parlamentare de ieri a impulsionat gruparea adversă lui Orban să preia din nou ofensiva. Acesta este primul pas. Demisia din fruntea guvernului. Următorul pas ar fi debarcarea lui Orban din fruntea partidului.
Liderii care compun acest grup sunt parlamentari, europarlamentari și doi președinți de organizații județene.
PNL este binecunoscut în istoria sa post-decembristă ca specialist în acțiuni de sabotare a propriilor lideri. Au fost cazuri celebre. De exemplu, Valeriu Stoica și Theodor Stolojan evacuați din funcțiile de președinti ai PNL.
Pentru funcția de viitor premier se vehiculează mai multe nume printre care numele liderului PNL-Bihor, Ilie Bolojan sau a europarlamentarilor Sigfried Mureșan și Rareș Bogdan.
Astăzi, europarlamentarul Plus Cristian Ghinea a povestit public că liderii USR-Plus au fost de multe ori rugați de colegi de-ai lor de la PNL să îl atace pe premierul Orban.
Mai mulți lideri ai PNL ne-au spus că Ludovic Orban a acceptat să-și depună în seara aceasta mandatul de premier la presiunea unui grup din PNL, pentru a nu compromite agenda președintelui Klaus Iohannis.
Seful statului a anunțat astăzi, la ora 18.00, că peste câteva zile va chema partidele parlamentare la Cotroceni pentru a începe negocierile privind viitoarea majoritate parlamentară, implicit, alcătuirea noului Guvern.
Klaus Iohannis a precizat că va susține crearea unei majorități parlamentare de centru-dreapta.