Europa și SUA nu mai vor să ajute Ucraina?

Război în Ucraina. În Slovacia, câștigă alegerile un partid politic care „nu-i ridică osanale” președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. În Polonia, se înmulțesc vocile care critică ajutoarele financiare pentru Ucraina. În UE, crește un val de nemulțumire populară privind strategia politică și economică a birocraților europeni.

România se înarmează cum n-a făcut-o niciodată. Ceva stă să se întâmple, ceva stă să explodeze. Ion Cristoiu a venit cu o analiză surprinzătoare despre tensiunea care cuprinde Europa în cadrul podcastului „HAI Live!” de pe canalul de YouTube „HAI România!”.

„Pare un soi de spaimă în momentul ăsta pentru unii jurnaliști să rostească chestiuni critice în legătură cu Ucraina. Să spună, nu știu, că Zelenski n-arată așa de bine în dimineața asta, față de diminețile trecute. Au o stare din asta de rezervă, auto-indusă, le e frică de cineva, le dă cineva cu bățul. La fel și politicienii. Mă uitam la (Marcel) Ciolacu. Maestre, până la un punct, devine chiar o chestiune de supraviețuire politică.

În Slovacia, alegerile le-a câștigat un partid care manifestat împotriva ajutorului excesiv pe care l-a dat Slovacia în ultimul an de zile Ucrainei. O țară destul de mică Slovacia, dar a pompat în Ucraina și armament ca la balamuc. Cu toate astea, a câștigat un partid care a pus degetul pe rană și a spus: <<Bă, e prea mult.>> Ăștia zic acum că e un partid filorus și extremist. Nu, nene, e un partid care a simțit că, în detrimentul populației slovace, se aruncă cu bani în Ucraina. În Polonia, e aceeași situația. Polonezii, în momentul de fază, consideră că e cam mult.

În SUA, e o bătălie nebună în acest moment. Atenție! Până și republicanii moderați, au început să zică: <<Domne, e mult prea mult.>> Ba chiar și unii democrați, în acest moment, pun problema faptului că 20 de milioane (de dolari americani) ajutor pentru Ucraina sau 24 de milioane sunt cam mulți bani. Ar fi bine măcar să se ajungă la jumate sau poate chiar mai puțin de jumătate.

Deci, peste tot lumea simte că e prea mult și oamenii rostesc aceste lucruri. Numai în România nu este un lider politic să iasă să spună chestia asta”, a spus, luni, Robert Turcescu.

Rusia nu intenționează să atace vreun stat NATO

Potrivit lui Ion Cristoiu, războiul din Ucraina nu are nicio legătură cu expansiunea rusească. Armata Rusiei nu va ataca vreo țară membră NATO. Chestiunea este mult mai complicată. Se pare că, upă 1990, din convingerea că s-a terminat cu Rusia, SUA s-au extins. S-a extins NATO, n-au mai respectat nimic. La un moment dat, forțele naționaliste din Rusia s-au opus. SUA nu și-au dat seama că sunt două posibilități: ori te duci și faci război nuclear și spulberi de pe fața pământului Federația Rusă, ori încerci să le dai o garanție, cum s-a întâmplat în toată istoria, că nu te extinzi.

„Când a fost această dispută, care putea să ducă la imposibilitatea de a plăti funcționarii, s-a ajuns la un compromis între republicani și democrați (…) și au fost trei puncte care s-au negociat. Le i-au în sens invers: ridicarea zidului, reducerea cheltuielilor publice și ajutorul pentru Ucraina. Punct asupra căruia s-au înțeles democrații cu republicanii a fost ajutorul pentru Ucraina.

Uneori, am impresia că sunt în anii 1988 în materie de presă pentru că nu se discută. În anii comuniști, mai aleși în ultimii ani, eram enervant, dar de ce? Pentru că și în 88/81, toți erau ca Ciolacu acum. Nu credeau. Ceea ce susțineau ei și îmi impuneau mie să scriu nu credeau, dar faptului că eu puneam „Dar de ce?”, îi obligau pe ei să zică ceva, dar nu voiau să zică pentru că aveau de făcut cumpărături, trebuiau să facă mâncare…

De asta s-a prăbușit regimul Ceaușescu. Pentru că toți cei care teoretic în apărau, nu îl apărau. Am dat exemplu pe Ciolacu pentru că (Klaus) Iohannis este pierdut pentru mine…

Ciolacu are niște clișee (legate de Volodimir Zelenski). ”E un dictator care se bate cu democrația.” Care democrație? Zelenski democrat? Mă iei peste picior? Iar teza: ”Dacă nu erau ucrainenii, acum rușii erau peste tot prin Europa.” Ce să facă rușii cu noi? I-am zis și lui Traian Băsescu că zicea el că vin ei cu tancurile. N-au nevoie! Războiul ruso-ucrainean nu are nicio legătură cu expansiunea rusească. Rușii nu vor veni să cucerească o țară membră NATO. Acolo e o chestiunea mai complicată. E vorba de minoritatea rusă. Putem discuta.

Îți pun că trebuie să spunem de ce au făcut rușii ce-au făcut. Un lucru pe care îl recunosc și unii analiști occidentali, după 1990, din convingerea că Rusia, gata, s-a terminat cu ea, SUA s-au extins. S-a extins NATO, n-au mai respectat nimic. La un moment dat, forțele naționaliste din Rusia s-au opus. SUA nu și-au dat seama că sunt două posibilități: ori te duci și faci război nuclear și spulberi de pe fața pământului Federația Rusă, ori încerci să le dai o garanție, cum s-a întâmplat în toată istoria, că nu te extinzi.

Numai aici (în cadrul podcastului „HAI Live!”) poți să discuți. De ce să nu discuți?”, a fost răspunsul dat de Ion Cristoiu.

Potrivit lui Robert Turcescu, „pare că ceea ce fac politicienii, acum, ajustându-și discursul și lăsând-o mai moale cu slava Ucrainei nu este decât un fel de reacție, de instinct de supraviețuire pentru că populația nu mai vrea.” Ei sunt atenți la temperatura socială.

„Pare că ce s-a întâmplat în Slovacia, ce se întâmplă în Polonia, starea de spirit din Ungaria, starea de spirit din Austria și din mai multe țări europene… ceea ce fac politicienii, acum, ajustându-și discursul și lăsând-o mai moale cu slava Ucrainei nu este decât un fel de reacție, de instinct de supraviețuire pentru că populația nu mai vrea.

Ei sunt atenți la temperatura socială. <<Oamenii sunt cam nervoși pe ucraineni sau pe ce se întâmplă acolo. Pe ajutorul pe care îl dăm și ar trebui să o lăsăm mai moale.>>”, a adăugat el.