Robert Turcescu și invitatul său, jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu, au pornit un dialog foarte liber pe marginea interviului incendiar acordat cotidianului italian Corriere della Sera de către Papa Francisc.
Seamănă înarmarea Ucrainei a luptă pentru pace?
Printre altele, în amintitul interviu, pontiful a condamnat frenezia cu care țările occidentale contribuie la înarmarea Ucrainei, depășindu-se evident statutul NATO de alianță defensivă. „Lucrul clar este că armele sunt testate în acel ținut. Războaiele se duc pentru asta: pentru a testa armele pe care le-am produs”.
În ceea ce privește înarmarea Ucrainei de către NATO, doctrina promovată de către Papa Francisc a fost tot timpul împotriva producției de arme și a cursei înarmării. Nu pot să răspund, sunt prea departe, la întrebarea dacă este corect să aprovizionezi ucrainenii” a menționat suveranul pontif.
Cristoiu: Cinicul Occident scapă de armamentul vechi. Toată planeta cumpără arme
Ion Cristoiu consideră comentariul Papei Francisc ca fiind foarte corect, căci neîndoios prin vocea insistentă a președintelui Zelenski, Ucraina primește armament ofensiv. Invitatul a devoalat un alt aspect foarte puțin discutat legat de actualul război, mai precis implicațiile economice extraordinare ale acestuia. Astfel marile puteri găsesc oportunități de a scăpa de armamentul vechi și de a-l testa pe cel nou.
„Acum înfloresc toate afacerile. Locul pandemiei l-a luat armamentul. Occidentul își rezolvă cu armamentul vechi. Ca să-l distrugi trebuie să-l distrugi. Unde? Pe planetă nu mai e loc. Când zic mereu că armamentul rușilor e prost, este și multă publicitate. Când Biden anunță că se duce la fabrica de Javelin, toată planeta cumpără arme de acolo”, a conchis Cristoiu.
Referitor la deznodământul războiului, pe care teoretic toată lumea îl așteaptă să fie cât mai apropiat, invitatul a subliniat că cel mai degrabă se va merge pe un conflict înghețat, aducând în discuție și interesul marilor puteri legat de afacerile înfloritoare generate de armament, fie că e cel vechi sau cel nou, pentru care războiul folosește ca un câmp de testare.