Războiul din Ucraina, un război clasic?
Mirel Curea l-a întrebat pe gen. Cătălin Tomescu dacă războiul din Ucraina poate fi clasificat drept unul clasic. Generalul a spus că din punct de vedere tehnologic, a rămas un război clasic, pentru că se lucrează cu structuri mari.
Acesta a adăugat că până la acest război, la nivel global, au avut loc diferite conflicte, care au intrat în tipologia războaielor asimetrice. Mai exact, inamicul era reprezentat de structuri teroriste, adică structuri mici.
„Războiul ăsta, ca tipologie, intră la clasic, pentru că se lucrează cu structuri de nivel pluton, companie, batalion, brigadă, regiment, divizie, corp de armată, armată”, a explicat Cătălin Tomescu.
Noile tehnologii care au apărut
Potrivit generalului, diferența este dată de noile tehnologii care au apărut și s-au impus în acest tip de război.
„Vă dau un exemplu: drona”, a spus el.
Cătălin Tomescu a punctat că deși drona exista înainte de izbucnirea războiului, însă nu a avut posibilitatea de a-și demonstra eficiența.
„Gândiți-vă că cu un echipament care costă între 50.000 și 500.000 de euro, distrugi un tanc care costă minim 14-15 milioane, sau mai rău, la nave, cu dronă navală submersibilă, s-a distrus un vas care costă în jur de 700 de milioane de euro”, a explicat el.
Pe lângă drone, generalul a dat ca exemplu și războiul electronic, care a luat o amploare deosebită. Potrivit lui, inclusiv contracararea dronelor se face prin mecanismele războiului electronic.
„Adică bruiere”, a spus Mirel Curea.
Cătălin Tomescu a adăugat că prin aceste mecanisme, s-a ajuns inclusiv să se preia comanda dronei.
Intervenția spațiului
Generalul a vorbit, de asemenea, despre „intervenția spațiului”, domeniu care a apărut și la NATO. Iar prin „spațiu”, s-a referit la „informație în timp real”. Potrivit lui, imaginea în timp real, indiferent cum este obținută, a devenit „ceva la ordinea zilei”.
„Adică știi ce face adversarul”, a completat Mirel Curea.
Înainte, spune gen. Cătălin Tomescu, acesta era apanajul eșaloanelor strategice. Acum însă, tehnologia a ajuns la structurile mici, ceea ce face ca acțiunea militară în sine să devină foarte dificilă. Acesta a argumentat că de multe ori, contraatacul sau reacția celeilalte părți este în timp real, iar inițiativa este foarte importantă.