Criza din Ucraina acționează ca o hârtie de turnesol, scoțând la suprafață toate crizele asociate cu războiul. În podcastul EVZ Play de joi, jurnaliștii Robert Turcescu, Bogdan Comaroni şi Octavian Hoandră au comentat de ce lipsa de soluții ale decidenților noștri accelerează problemele existente de dinainte de confilictul militar din Ucraina.
S-a cam dus emoţia pe marginea războiului din Ucraina, a fost premisa podcastului lui Robert Turcescu de joi. Întâmplările de pe front abia dacă mai prind jurnalele de ştiri, lumea vorbeşte însă despre înarmare la nivel mondial, despre marea criză ce va să vină, iar dacă deschizi televizorul pare că occidentalii se tem de caniculă mai mult decât de Putin. Pe de altă parte, Zelenski nu mai e răsfăţatul social-media, semn că rolul lui de erou planetar a fost unul care n-a prins decât o scurtă perioadă la public.
Hoandră: Nu mai avem un Adenauer, un de Gaulle cărora să le pese de oameni
Revenind la meleagurile noastre, jurnalistul și scriitorul Octavian Hoandră a avertizat că spre deosebire de alte state din estul Europei ca Slovacia, Ungaria sau Polonia, pe vreme de război România pare excesiv de obedientă. Remarcând „lașitatea și prostia decidenților autohtoni, în special din ultimii 15 ani, care coincid și cu acceptarea în Uniunea Europeană, jurnalistul a criticat atitudinea multor semeni, panicați excesiv de directivele autorităților. Cel mai elocvent exemplu a fost în pandemie, a subliniat clujeanul.
„Nu mai intrați în jocul ăsta, ei pe asta se bazează. Lumea intră în fandacsie, vorba lui Caragiale, fandacsia-i gata. Punem botul la tot și acceptăm ce ni se impune. Nouă ni se pare normal, înseamnă că-i vina noastră. Nu mai trebuie să găsim pe marele păpușar care în spate apasă pe buton, reveniți cu Covid, să vină războiul. Nu e așa. Oamenii pun botul și cretinii ăștia profită, că nu mai avem un Adenauer, nu mai avem un de Gaulle cărora să le pese de oameni”.
Multinaționalele, lege separată în România
Cea mai clară dovadă că România este tot mai obedientă față de organismele europene, a accentuat Hoandră, este regimul preferențial de care se bucură multinaționalele la noi. „Lor le pasă de bogățiile lor. De ce există directivă europeană ca toate multinaționalele să plăteasă bani în țară? De ce la noi nu se aplică niciun fel de impozit, nicio cotă la marile multinaționale? E interzis cu desăvârșire. Apasă Marele anonim pe buton? Nu, noi suntem proști”, a afirmat revoltat Octavian Hoandră.
Emisiunea de joi integrală: