Jurnalistul Bogdan Comaroni a declarat într-un podcast HAI România! că războiul din Ucraina este considerat drept ”Big Arma” pentru cei care știu cum să profite de acestă situație. El a mai spus că profitul de pe urma armamentului a depășit profitul de pe urma vaccinării.
Războiul din Ucraina funcționează și ca o scenă unde sunt etalate cele mai noi tehnologii și armamente militare. Practic este un poligon premium în materie de armament. Robert Turcescu și invitații săi în podcastul HAI România au comentat cele mai noi cifre care relevă profiturile imense ale firmelor de armament.
Potrivit datelor oficiale, SUA, Marea Britanie și mai nou Germania au furnizat Ucrainei cele mai multe arme de la invazia Rusiei.
Undă verde pentru armament la greu
Potrivit NYT, cu toate că războiul din Ucraina rămâne preponderent un război de artilerie, noile progrese tehnologice în materie de arme și instruire sunt atent monitorizate pentru a observa modalitățile în care modelează câmpul de luptă modern.
La sfârșitul lunii trecute, cancelarul german Olaf Scholz a dat undă verde trimiterii puternicelor tancuri Leopard 2 în Ucraina, după săptămâni de presiuni din partea aliaților. A fost semnalul pentru o serie de alte țări europene care doresc să trimită Ucrainei propriile tancuri Leopard 2 fabricate în Germania.
Profitul industriei de armament din SUA a depășit 120 miliarde de dolari în război
Jurnalistul de investigații Bogdan Comaroni apreciază că de departe, țara care are cel mai mare câștig în chestiunea armamentului este SUA. Redactorul-șef al ziuanews. ro a subliniat, în podcastul HAI România găzduit de Robert Turcescu, că americanii au făcut profituri colosale pe marginea războiului din Ucraina, mai mult chiar decât în perioada pandemiei.
„După afacerea Big Pharma, acum asistăm la afacerea Big Arma. E clar că industria de armament are de câștigat imens. În pandemie doar Pfizer a avut profit de 38 miliarde de euro, toate vaccinurile la un loc au trecut de 100 de miliarde de euro, numai pe datele oficiale de anul trecut. Industria de armament din Statele Unite a trecut de 120 de miliarde de dolari numai pe baza războiului. Rheinmetall din Germania a avut profit de 40 de miliarde de euro numai în urmă cu trei luni. Dacă punem la socoteală și alte țări care produc armament, vom vedea că s-a depășit profitul vaccinării de 3-4 ori”, a arătat Comaroni.
Big Arma, dar și Big Energy
Invitatul a amintit că SUA au tipărit 80% din banii din circulație fără acoperire, răscumpîrând apoi inflația. Un alt domeniu foarte bănos duce către „Big Energy, tot consorțiul global care decide ce se întâmplă cu gazele, cu efectele de seră, cu cele modificate genetic de care iarăși nu se vorbește”.
Jurnalistul a mai subliniat că afacerea de miliarde de dolari duce la cercurile elitei politico-economice mondiale și la fondurile de investiții. „Asistăm la o afacere de atâtea miliarde care duce în sus. Toate astea sunt administrate de fondurile de investiții. (…) S-a trecut către zona trilionului. Dacă se oprește mașinăria, se dărâmă tot”, a mai argumentat jurnalistul de investigații în arena EVZ-Capital.