Podcastul EVZ Play cu Robert Turcescu a aruncat, alături de sociologul Mirel Palada, o privire nefardată peste viitorul apropiat cu război, cenzură, generaţii progresiste şi multă, foarte multă globalizare. Conflictul de la graniță a schimbat tiparul economiei mondiale.
Jurnalistul Robert Turcescu l-a provocat pe sociologul și publicistul Mirel Palada să comenteze ce legătură este între fenomenul de globalizare și prosperitatea și confortul noilor generații pe de o parte, respectiv pericolul ca țările de proveniență a multor astfel de tineri să devină mai sărace.
Turcescu: Zboară puiul, dar te trezești: bă, cine mai rămâne în țărișoara asta?
Fenomenul depopulării accentuate a satelor e existent în toată lumea, nu numai în România, a explicat specialistul. Dar cel mai grav este că globalizarea și nomadizarea, tendințe în creștere masivă pentru noile generații, vin la pachet cu o scădere a patriotismuliui. Însă războiul din Ucraina a schimbat paradigma, estimează sociologul.
Turcescu: Faci eforturi, zboară puiul, la un moment dat te trezești: bă, dar cine mai rămâne în țărișoara asta? Alții nu îi trimit, dar își sprijină copiii să meargă să muncească. Ne bucurăm că au succes, în Spania, în America etc.
Palada: Când discutăm de bani uită globalizarea! E patriotism economic
Palada: E schizoid, dar e singura oară când oamenii sunt inconsecvenți? Și tu și eu am plecat dintr-un loc, suntem la București. Mă doare sufletul, dar eu să mă întorc la Telega? Poate la bătrânețe, ca pe urmă să bombăn că e noroi acolo. Nu doar în România s-au depopulat satele. Afară vând ăia casa cu 100 de dolari și nu se duce nimeni.
Cel mai mult mă doare că nu se bat pentru ce-i al lor. Dincolo de imprimarea valorică, ei nu înțeleg că ce-i al meu e al meu. Nu ai voie să vii aici să fii proprietar, în rest să facă ce vor. Când discutăm de bani uită globalizarea, înțelegi? Patriotismul economic.
„Adio mofturi de îmbuibați. La moment de război nu există globaliști”
Turcescu: Legând lucrurile și cu războiul, e paradoxul paradoxurilor. Într-o lume globalizată în care discutam numai despre verde, ce sex am dimineață și ce gen am după-amiază, vine războiul, gata. S-a încărcat toată atmosfera de un naționalism de secolul 19. Suntem la începutul marilor revoluții și rescrieri de granițe. Ce naiba de lume e asta?
Palada: Când e pace și bunăstare ne permitem mofturi de îmbuibați gen sexul îngerilor. Când vin situații care definesc momentul adevărului, când vin tancul și racheta, nu ai cum să le păcălești din vorbe. Te întorci la ce e cu adevărat important. La moment de război nu există globaliști. Fiecare își vede de interesul lui. (…)
Una din oficinele sistemului globalist deplângea că nu mai avem fabrici de zahăr în România. 30 de ani asta a fost ideologia, să vindem tot străinilor. Ideologia în care am crezut și noi când eram tineri.
Podcastul în format integral poate fi vizionat aici: