În podcastul lui Robert Turcescu se spune lucrurilor pe nume. La nemţi a ajuns uleiul 6 euro, inflaţia urcă şi tot urcă, NATO cară arme în Ucraina, lumea o ia razna. Suntem pe Titanic, dar încă fredonăm refrenul globalizării şi ne prefacem că privim cu încredere spre viitor. În această ecuație manipularea și lipsa de curiozitate pentru o informare pe cont propriu joacă un rol cheie.
Sociologul Mirel Palada a fost invitatul lui Robert Turcescu în podcastul transmis zilnic pe canalul EVZ – Capital TV pentru a explica, printre altele, de ce există dezinformare la scară largă legată de războiul din Ucraina, dar și de criza economică de dată recentă.
Palada: Românii cred ce li se spune
Chestionat de moderator ce cred de fapt românii, în această mare de manipulare care vine din toate părțile, sociologul a oferit următorul comentariu: „Răspunsul corect și cinic e: românii cred ce li se spune. E foarte important să ne uităm la sursele de informare, care sunt în mod paradoxal televizorul, internetul, tipul ăsta nou de comunicare care e amestec de televiziune cu internet. Dacă li se spune la televizor că Ucraina e bună, ei știu că Ucraina e bună, nu mai contează toate celelalte narative. Ce spun sondajele, asta am măsurat eu, e că două treimi dintre români zic, să moară mama, noi ținem cu Ucraina. O treime zic că nu țin nici cu unii, nici cu alții. 5 la sută țin cu rușii. De ce? Pentru că discursul dominant e că trebuie să ținem cu Ucraina. (…) Acum un an nimeni nu auzise de Ucraina”
Pe de altă parte, Mirel Palada a observat că românii își pot schimba radical părerea dacă li se induce această schimbare, explicând cum se formează de fapt o tendință în opinia publică. „Am avut televiziuni cu niște volte de te doare mintea. Dacă vine media importantă să ne zică acuma ținem cu rușii, să zicem, o să ținem cu rușii. O să strângem din dinți vreo 6 luni, apoi o să ne pătrundă în oase narativul dominant (…) Discursul laic a devenit prepondent, s-au modificat canalele de îndoctrinare. Așa se construiește opinia pub”, a conchis Palada.
Jurnalistul Mirel Curea a adăugat că indiferent de poziția afirmată, nu a auzit un român să-și susțină opinia argumentat. „De unde lipsa asta totală de curiozitate care să te facă să te informezi pe cont propriu?”