Mirel Curea și Dan Andronic l-au avut ca invitat în cadrul podcastului EVZ-Play pe sociologul Vladimir Ionaș, într-o încercare de a afla care sunt resorturile ce stau la baza fricii, dar mai ales ce consecințe vor fi pentru situația politică din România.
Discuția de vineri, 27 mai, dintre Mirel Curea, Dan Andronic și sociologul Vladimir Ionaș a pornit de la participarea lui Kissinger și Soros la Davos, însă a ajuns să cuprindă o serie de subiecte deosebit de importante și actuale. Ca de obicei, ediția de vinerea a EVZ Play este cu adevărat interesantă, aducând la lumină o serie de subiecte inedite și nu foarte ușoare.
„Doi imigranți americani, ambii supraviețuitori sub teroarea nazistă încă fac valuri la nouăzeci de ani. Cei doi au stabilit termenii dezbaterii la Forumul Economic Mondial. Henry Kissinger, care săptămâna aceasta sărbătorește cea de-a 99-a aniversare, a avut o apariție virtuală pentru a lua poziție împotriva încercărilor de a învinge sau de a marginaliza Rusia, cerând Ucrainei să accepte pierderile teritoriale din 2014.
Așa se poate pune capăt războiului. Câteva ore mai târziu, George Soros, venit în persoană la forum, la vârsta de 91 de ani, a avertizat că victoria în războiul împotriva Rusiei lui Vladimir Putin este necesară pentru salvarea civilizației și a îndemnat Occidentul să ofere Ucrainei tot ce are nevoie pentru a birui”, scria Hudson Institute recent, iar de la aceste cuvinte a început toată discuția de vineri 27 mai.
De ce se tem românii?
Invazia Rusiei din Ucraina și criza economică care bate la porțile tuturor românilor reprezintă două motive de stres maxim. Mirel Curea și Dan Andronic l-au avut ca invitat pe sociologul Vladimir Ionaș, într-o încercare de a afla care sunt resorturile ce stau la baza fricii, dar mai ales ce consecințe vor fi pentru situația politică din România.
„Am văzut ultimul sondaj pe care l-ați făcut și am observat acolo anumite spaime, pe care într-un fel le înțelegem. Este vorba despre povestea invaziei ruse din Ucraina și despre invesțiile ungurești în Transilvania. Cine se teme cel mai tare?”, a început Dan Andronic discuția, vorbind despre un sondaj recent realizat de Vladimir Ionaș.
Sociologul a explicat că românii, mai ales cei din sudul țării, sunt speriați de ingerințele Ungariei în România.
„Nu am făcut analize secundare. Atunci când vine vorba despre maghiari și acțiunile Ungariei în România, cei mai speriați sunt de obicei cei din sudul țării. Asta întodeauna m-a surprins. Ei nu prea au văzut unguri, dar sunt foarte speriați”, a transmis sociologul Vladimir Ionaș.
Societatea românească, împărțită în două tabere
Ulterior, Dan Andronic a deschis subiectul zilei, polemica dintre George Soros și Henry Kissinger.
„Ai văzut polemica care s-a iscat între George Soros și Henry Kissinger. Amândoi au avut o apariție virtuală la Davos. Kissinger a avut o viziune potrivit căreia Occidentul nu trebuie să se mai gândească că Rusia poate fi învinsă și trebuie să se gândească la pace, iar Soros a spus exact invers. Lucrurile astea se găsesc și în societatea românească?”, l-a întrebat acesta pe reputatul sociolog.
Ulterior, acesta a explicat că astfel de lucruri se găsesc și în România, mai ales că, sociologic vorbind, „ne apropiem de gradul maxim de suportabilitate”, mai ales că toți politicienii dau vina doar pe războiul din Ucraina și pe Putin pentru absolut toate problemele actuale, cu toate că noi eram într-o criză a prețurilor cu mult timp înainte să izbucnească conflictul armat de la granița României.
„Se găsesc da. Există o parte a societății care consideră ca lucrurile ar trebui să se termine într-un fel sau altul, dar cât mai rapid. O altă parte a societății consideră că Ucraina ar trebui să beneficieze în continuare de suportul Occidentului tocmai pentru a putea la un moment dat să învingă Federația Rusă. Ne apropiem de gradul maxim de suportabilitate”, a mai explicat sociologul Vladimir Ionaș.
Întreaga emisiune poate fi urmărită pe canalul de YouTube al EVZ-Capital.