„Cred că BNR este deja precaută, poate puţin cam mult. Nu vreau să critic Banca Centrală. Agenda lor este diferită. Trebuie să se preocupe de stabilitatea şi integritatea sistemului bancar românesc. Combinaţia dintre reglementările BNR şi modul în care băncile evaluează veniturile blochează o serie de oameni în a obţine o finanţare. Pot fi clienţi buni, dar câştigurile le sunt diminuate puternic de bănci sau dacă sunt tineri li se cer sume suplimentare pentru a se califica la un credit ipotecar. Aceste persoane sunt obligate să stea în continuare cu părinţii, în condiţii nepotrivite pentru ei, sau cu chirie“, a declarat pentru Capital Martin Slabbert, fondatorul şi unul dintre acţionarii Prime Kapital.

BNR a decis ca de la 1 ianuarie 2019 să limiteze gradului de îndatorare la credite la 40%, ceea ce înseamnă că valoarea ratei lunare nu va putea depăşi 40% din câştigul celui care se împrumută.

În acest context, Prime Kapital a lansat produsul FlexAssist, care pune la dispoziţia viitorilor proprietari ai locuinţelor pe care compania le dezvoltă o soluţie de creditare cu un avans de doar 5% din valoarea imobilului şi care ia în considerare veniturile provenite din toate sursele, inclusiv profitul unei afaceri, sumele rezultate din colaborări sau prestări servicii, onorarii profesionale, bonusuri, cadouri, recompense, redevenţe sau dividende. Produsul de creditare permite o întindere pe 30 de ani. Clienții pot opta pentru reducerea perioadei contractuale achitând sume lunare mai mari atunci când obțin venituri suplimentare, cum ar fi bonusurile, fără a fi taxaţi suplimentar. Produsul este disponibil doar pentru casele sau apartamentele achiziționate în scop de locuință principală şi poate fi utilizat doar pentru primele 20% dintre unitățile fiecărui proiect Prime Kapital, existent sau viitor, în ordinea cererii.

Risc asumat

„Marjele de dobândă pe care le vom practica sunt similare cu cele oferite de bănci la un credit ipotecar ce necesită un avans de 25%, dar la noi plăteşti doar 5% avans. Alţi dezvoltatori oferă un sistem de rate care se întinde pe maxim zece ani, pe când noi oferim până la 30 de ani şi fără costuri care să penalizeze clienţii care nu îşi permit un credit ipotecar“, explică Slabbert

 

El precizează că, de regulă, dezoltatorii nu pot oferi avantajele unui credit ipotecar pentru că nu au capacitatea financiară necesară. Slabbert menţionează că legile româneşti permit dezvoltatorilor să oferă credite pe termen lung clienţilor.

Fondatorul Prime Kapital precizează că băncile comerciale nu îşi permit să ofere un produs similar, deoarece reglementările le impun ca la împrumuturile ipotecare în lei să ceară un avans de minim 15%, iar la cele în euro de minim 25%. Deoarece sursele de finanţare ale Prime Kapital sunt în euro, produsul va oferi credite denominate în euro.

„Noi credem în principiul prevalenţei substanţei asupra formei. Sunt deja de mai mult timp în România şi am sesizat că, în multe privinţe, forma prevalează în faţa substanţei. Simplu spus, dacă ai 25 de ani şi tocmai ţi-ai început cariera, lucrurile indică spre un client care va creşte în viitor. Ne asumăm un risc, dar toată lumea îşi asumă riscuri în meseria aceasta“, mai spune dezvoltatorul imobiliar.

Planuri mari

După ce au făcut din NEPI cel mai mare investitor imobiliar din România, fondatorii săi, Martin Slabbert şi Victor Semionov, s-au retras din companie în 2015 pentru a repeta experienţa cu un nou fond denumit Prime Kapital. La scurt timp după formarea acestuia au încheiat un parteneriat exclusiv cu sud-africanii de la MAS Real Estate Inc. (MAS REI) prin care ţintesc acum dezvoltări imobiliare ce depăşesc ca valoare suma de un miliard de euro la nivelul Europei Centrale şi de Est.

Prime Kapital a lansat anul acesta primul său proiect rezidenţial din România, denumite Avalon Estate. Pe un teren de 8,1 hectare, amplasat în spatele reprezentanţei auto Porsche Nord din Pipera şi cumpărat în 2016 de la omul de afaceri George Becali pentru circa 11 mil. euro, investitorul vrea să construiască un cartier cu 793 de apartamente. Compania se aşteaptă să primească Planul Urbanistic Zonal necesar proiectului până în aprilie 2019, pentru ca în iulie să obţine autorizaţia şi să înceapă prima etapă de construcţie.

 

„În urmă cu două săptămâni şi jumătate, am decis să punem pe piaţă un număr limitat de 39 de apartamente înainte de a începe efectiv construcţia, pentru că vrem ca oamenii să vadă ce cumpără înainte de a lansa oficial vânzările. Am vândut mai bine de jumătate din ele unor persoane cu acces la finanţare bancară“, a declarat Slabbert.

Anul trecut, Prime Kapital a cumpărat şi terenul fostei fabrici Marmura din Bucureştii Noi de la compania maghiară TriGranit şi vrea să construiască aici un cartier cu 380 de apartamente. Proiectul urmează a fi lansat pe piaţă peste câteva zile. Bugetul de dezvoltare, până în 2021, destinat celor două proiecte rezidenţiale este estimat la circa 118 mil. euro, conform rapoartelor financiare ale MAS REI.

Miza rămâne retailul

Afacerile Prime Kapital sunt concentrate, totuşi, spre sectorul de retail, cel care i-a consacrat pe fondatorii firmei. La finalul anului trecut, în portofoliul firmei care a rezultat din parteneriatul dintre Prime Kapital şi MAS REI figurau 14 proprietăţi, majoritatea terenuri, evaluate la peste 94 mil. euro şi care până în 2021 necesită o investiţie în dezvoltare de 377 mil. euro.

Investitorii vor să construiască un mall pe o parte din terenul Upetrom 1 Mai din Ploieşti, au cumpărat de la Hornbach 7,9 hectare de teren în Baloteşti pentru un centru comercial care va cuprinde şi un magazin Lidl şi au în plan o serie de mici zone comerciale adiacente unor hipermarketuri precum Carrefour, Kaufland sau Lidl în oraşe precum Târgovişte, Focşani, Slobozia şi Baia Mare. Săptămâna trecută a fost deschis un centru de acest fel la Roman.

Sud-africanii au achiziţionat anul trecut parcul de retail Era Shopping Park din Iaşi şi anul acesta fabrica din Iaşi a producătorului de textile Teba Industries, în locul căreia se va ridica un proiect mixt, cu până la 100.000 de metri pătraţi de clădiri de birouri, peste 2.500 de locuinţe şi un hotel.

 

„Sesizăm că Iaşiul creşte mai rapid decât alte părţi ale ţării. Investiţiile noastre sunt conduse de piaţă. Mergem în oraşe în care fundamentele economice sunt puternice. Săptămâna trecută am deschis un proiect de retail în Roman şi am avut un răspuns peste aşteptări. Nu vrem să dezvăluiăm oraşele pe care le ţintim“, completează Martin Slabbert într-un interviu acordat Capital.

MAS REI şi-a anunțat acționarii că va plăti 95 mil. euro, cash, pentru a achiziționa Militari Shopping din Bucureşti de la investitorul imobiliar Atrium European Real Estate, care, în acest fel, se retrage din România. Acesta va fi al doilea cel mai scump mall tranzacționat în București, după Promenada Mall, vândut în 2015 cu 148 mil. euro.

„Nu sunt prea multe proiecte de retail funcţionale de vânzare, cu excepţia unor prostii. Produsele sunt în portofoliul unor investitori care nu intenţionează să vândă“, mai spune managerul.

Prime Kapital şi MAS REI au contribuit la parteneriatul creat cu 400 mil. euro.