Universitarul clujean Adrian Papahagi a anunțat că va cere Sinodului BOR să calculeze data Paștilor pe calendarul gregorian, astfel ca ortodocșii români să poată sărbători Învierea în aceeași zi cu credincioșii catolici.
În viziunea jurnalistului Mirel Curea, este vorba de o campanie bine instrumentată, de acoliți ai fostului președinte Băsescu, menită să destabilizeze ortodoxia.
„O gașcă de băsiști a pus mâna pe credință la Trinitas. Nu mai poți să dai drumul la Trinitas că îi vezi pe Baconschi, pe Neamțu, pe Papahagi. Acum Papahagi apare cu chestia asta, nu întâmplător. Credincioșii ăștia ca mine, pupătorii de moaște, pun o singură problemă.
Bun, mutăm Paștele, dar cum facem cu lumina sfântă, minunea de la Ierusalim? Poate ies și ne spun că asta cu lumina e țeapă. Am văzut că oamenii întreabă pe rețelele sociale. Nu, că lumina e în sufletele noastre, deci vrăjeli tefeliste. Nu vor ăștia să-și caute alt popor? Noi nu îi merităm.
În sufletul meu eu îndrăznesc să spun că ăștia sunt atei. Când ești credincios crezi cu toate cele, nu crezi pe segmente. (…) Ăstora trebuie să li se dea peste bot. Nu pierd nicio ocazie de a-și bate joc de poporul ăsta. Probabil au primit un ordin de pe afară să terminăm cu ortodoxia asta, iar prima chestie e să fracturăm sărbătorirea Paștelui”.
„Vine ăsta că e un disconfort major pentru românul ortodox, care trebuie să facă un efort să-și adapteze calendarul la felul în care patronii occidentali le dau liber. Iisus e pe cruce, iar marea suferință a românului e că nu se pupă el cu catolicul”, a replicat moderatorul podcastului, Robert Turcescu.
Se bagă bățul prin gard
În context, sociologul Mirel Palada a adus în discuție influența ideologiei implementate de miliardarul George Soros încă din primii ani de după Revoluție, printre ale cărei efecte se numără și slăbirea ortodoxiei.
„Nu e întâmplător că e în Săptămâna Mare. Puteau să înceapă subiectul acum două luni, acum trei luni. Vin cu asemenea subiecte iritante dintr-o nevoie bine definită și perseverentă de a băga bățul prin gard pentru delegitimarea unui anumit tip de ideologie, și când zic ideologie mă refer la sensul larg al cuvântului.
Noi avem un aparat de propagandă care se stăruie din răsputeri, de 30 de ani de când distinsul Soros, slăvit fie-i numele, s-a întâlnit pe aeroport cu distinsul Silviu Brucan, slăvit fie-i numele. Cine a fost primul om care a venit imediat după Revoluție? George Soros.
Ce s-a întâmplat apoi? S-a întâmplat o construcție a unei întregi mașinării, care să demanteleze orice aparat discursiv care să vorbească despre autonomia poporului român și despre autonomia statală. Iar acești distinși oameni necesari – necesari pentru servicii, pentru Soros, sunt parte din efortul pro-occidental de a recoloniza România.
Între biserică și cetățeni este un raport de forță
Religia, credința, în toată istoria umanității, a fost despre putere, despre controlul social, despre gestionarea puterii în societate. Instituția bisericii are un cuvânt de spus în gestionarea puterii într-o societate. Papalitatea secole la rând a purtat sabia”, a punctat specialistul.
În viziunea lui Mirel Palada, actuala controversă provocată de propunerea de a uni Paștele ortodox cu Paștele catolic vine să ilustreze raportul de forță istoric dintre biserică și cetățeni, care este în esență un raport de putere.
„Dar credința, religia în toată istoria umanității a fost nu doar despre credință, ci și despre putere. Poporul român se definește prin ortodoxie. Din 1990 ei dau cu ciocănelul în ortodoxie. Instituția socială a credinței definește un popor. Poporul român se definește îndeosebi prin ortodoxie. Maniera prin care poți delegitima poporul român e prin delegitimarea uneia din instituțiile sale fundamentale pșrin care supraviețuiește de-a lungul secolelor, biserica.
O instituție se numește limba română, o instituție se numește Biserica ortodoxă (…) Până acum 30 de ani eram vasalii Uniunii Sovietice care era atee, acum suntem vasalii noului centru de putere al UE care se chinuie să delegitimeze ortodoxia poporului român inclusiv prin acest atac persistent ca picătura chinezească, hai să mai spunem ceva rău de biserică. Din 1990 toamna târziu ei dau cu ciocănelul”, a argumentat Mirel Palada în cadrul podcastului HAI România!
Emisiunea tip podcast poate fi vizionată AICI.