Jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea l-au avut ca invitat, în podcastul HAI România, pe avocatul Șerban Nicolae, alături de care au abordat teme de strictă actualitate pentru toții românii ca legile justiției și adevăratele mize ale modificărilor aduse acesteia.
Șerban Nicolae a explicat raportul dintre calitatea actului de justiție și interpretarea legii, adevărată hibă a neregulilor din justiția românească. Un alt punct slab care obstrucționează justiția este, în viziunea politicianului PSD, declararea dezincriminării insultei și calomniei ca fiind neconstituțională. „S-a ferit oricine, ca necuratul de tămâie, să rescrie textul. Calomnia, vă spun ceva, e una din infracțiunile cu impact social fantastic”.
Compromiterea probelor, complicitate cu infractorul
În această intervenție din studioul EVZ- Capital, avocatul a observat că în primul rând compromiterea probelor ridică o mare problemă în echilibrul procesului de justiție. „Cine compromite probele poate fi de conivență (n.red. – în complicitate) cu infractorul”.
Invitatul este de părere că toți cei care lucrează în magistratură ar trebui să fie pasibili de răspundere, inclusiv penală, într-un mod mult mai transparent dacă greșesc în exercitarea funcției.
„Trebuie să dai socoteală pentru ce faci într-o funcție publică. Lipsa unei forme de sancțiune, implicit a unei proceduri disciplinare în care să identifici… să nu treci în extrema cealaltă, eu să fiu nemulțumit că judecătorul ia decizii de capul domniei sale și nu prea ascultă ce i se spune și atunci eu spun că acționează cu rea credință sau cu gravă neglijență.
Cum pot fi trași la răspundere magistrații
Eu angajez o formă de răspundere care să-l îndepărteze din funcție sau mai grav, cum s-au văzut cazuri, să le facă și dosare penale. De-aia spuneam checks and balances, echilibru, de ce? Ca să mă asigur că judecătorul are suficientă independență încât să nu răspundă niciunei alte influențe și că judecă pe lege și pe propria convingere, pe baza probelor administrate în cauză, în condițiile legi. Dar în același timp să mă asigur că nu-l caută nimeni și nu-l întreabă nimeni nimic”, a comentat Șerban Nicolae în podcastul „Hai România”.
Avocatul a criticat faptul că actuala Constituție „nu prevede măsuri de coerciție” . Dacă aduci prejudicii în funcția publică, răspunderea trebuie să fie și mai mare față de alte funcții, consideră Șerban Nicolae, care a recunoscut că magistrații au posibilitatea de a nu recunoaște deciziile Curții Constituționale.
Șerban Nicolae: Resurse există. Găsesc oameni incredibil de valoroși
Invitatul a mai subliniat că și Parlamentul are un rol important în menținerea unei justiții echitabile, și anume corectarea textelor de lege care pot aduce prejudicii cetățenilor. „Istoria ne învață că există o singură soluție, solidaritatea clasei politice împreună cu societatea. Din păcate se întâmplă rar”.
În finalul intervenției sale, politicianul și-a exprimat optimismul că noul val din magistratură ridică mari speranțe pentru o reformă adevărată a sistemului de justiție. „Resurse există. Găsesc oameni incredibil de valoroși”.