Tot mai multe surse confirmă corupția profundă a guvernului Erdogan, care datează dinaintea venirii sale la cârma Turciei. Însă cutremurele ar putea avea o legătură și cu o decizie controversată a liderului turc.
Invitat în podcastul HAI România, fostul colonel SRI Tudor Păcuraru a observat că, deși era un lider foarte apreciat de Occident și chiar la Washington, imaginea lui Recep Tayyip Erdogan în urma seismului devastator din luna februarie începe să pălească.
„Ceea ce s-a întâmplat în Turcia are o asemenea magnitudine încât cred că are, pe lângă efecte economice, și efecte politice. Până acum Turcia părea să conteze, părea o mică Chină”, a observat gazda emisiunii marca EVZ-Capital, jurnalistul Mirel Curea.
Col. (r) Păcuraru: Toate firele duc spre anturajul lui Erdogan
Invitatul jurnalistului Mirel Curea a subliniat că după amploarea dezastrului uman în primul rând, ca efect al cutremurului devastator din data de 6 februarie 2023, este o certitudine că temutul Erdogan va avea de suportat consecințele.
„În momentul în care asiști la un asemenea dezastru cu zeci de mii de morți, problemele sunt sistemice. Protejații lui Erdogan au construit aiurea fără să respecte niciun fel de normă. periodic s-au acordat amnistii și inițiative de legalizare a construcțiilor ilegale. Cuvântul bacșiș provine din limba turcă. Să nu-mi povestiți că aceste scutiri de legalizări au fost gratuite. Toate firele duc spre anturajul lui Erdogan. Vă reamintesc că Erdogan a preluat puterea în 1999, în urma unui scandal exact similar de corupție în construcții, în urma unui cutremur soldat cu mii de victime. Acum se reeditează situația. Să vedem ce se va întâmpla pe scena politică turcă”, a explicat Tudor Păcuraru.
Au favorizat exploatările de gaz din Marea Egee cutremurul din 6 februarie?
Invitatul a observat, de asemenea, că „mai există o problemă despre care nu vorbește nimeni” și anume o posibilă legătură între cutremure și explorările de gaze din Marea Egee.
„Olanda a sistat exploatarea gazelor de pe fundul mării datorită faptului că, în anumite condiții, exploatarea acestor gaze provoacă cutremure. La noi, pe Litoralul românesc, nu se pune problema, n-au fost cutremure în Dobrogea de pe vremea geto-dacilor. În Turcia însă se pune problema, fiindcă zăcămintele de gaz sunt exact pe falia care nu trebuie, în Marea Egee. Trebuie lămurit dacă decizia guvernului Erdogan de a începe masiv explorările și exploatările pungilor de gaz din Marea Egee au contribuit la agravarea situației seismice. Mie mi se pare tare curios ce se întâmplă acolo, o serie de cutremure. Cred că trebuiau să se gândească de două ori înainte de a face sondajele de gaz în respectiva zonă”, a mai arătat fostul colonel SRI în podcastul HAI România.