Avocatul Poporului, Renate Weber vorbește în arena Evz-Play despre cenzură, frică și liste negre.
Renate Weber: Libertatea de exprimare a fost victima cea mai vizibilă a pandemiei
„Din păcate, libertatea de exprimare a fost victima cea mai vizibilă a pandemiei. Foarte multe site-uri au fost restricționate. Vorbesc la nivel mondial, nu doar de România. Libertatea de exprimare a fost încenunchiată în acești doi ani de pandemie.
Vedem acum, pe fondul unei tragedii care se petrece la granițele noastre, alte încercări de a restrânge libertatea de exprimare, dincolo de ceea ce este firesc.
Săptămâna trecută a fost o inițiativă, între DSU și niște instituții non-guvernamentale, pentru a identifica și a combate fake news-uri. Problema cea mai mare este că felul în care vor să combată seamănă cu o cenzură.
Frumusețea democrației este că ai mai multe surse de informare, nu doar cele oficiale. Cele oficiale sunt alături de „și altele”… Îmi aduc aminte de mai multe proiecte inițiate de Comisia Europeană pentru combaterea fake news-ului.
Acest lucru se face prin educarea populației, prin finanțarea unor surse alternative care să arate și alt adevăr…sub nicio formă prin instituirea unei măsuri de cenzură”, a spus Avocatul Poporului.
Renate Weber: Oamenii vor să cedeze drepturile lor pentru alte scopuri
În cadrul emisiunii, Robert Turcescu a întrebat dacă o astfel de inițiativă privind limitarea dreptului de exprimare ar putea să vină printr-o directivă la nivel internațional.
„Nu. O astfel de directivă nu vine. Mie îmi este frică de un alt fenomen pe care l-am văzut la populație în general și în Parlamentul European. Este vorba despre oamenii care vor să cedeze drepturile lor pentru alte scopuri. Astăzi oamenii nu mai vor aceste drepturi. În timpul pandemiei, au fost luate niște măsuri clar abuzive, iar populația nu a protestat.
Lumea preferă să gândească alții în locul lor. Asta înseamnă că spiritul critic a amorțit cu totul, iar de acum încolo abuzurile pot să se petreacă pentru că nu știu cine se mai bate pentru înlăturarea lor. Pentru protejarea drepturile omului ai nevoie de masa critică a populației care să ceară aceste drepturi.”, a declarat Renate Weber.