EXCLUSIV. Rețeta de succes. Cum a ajuns Transpeco lider în transportul produselor petroliere? (VIDEO)

podcast „Picătura de Businnes” - 26 septembrie 2024

SURSA FOTO: Capital

În cadrul podcastului „Picătura de business”, CEO-ul Transpeco a explicat tuturor cum a ajuns lider în transportul produselor petroliere din România. Cum arată rețeta sa de succes?

Cum arată rețeta antreprenorială de succes a Transpeco?

În cadrul podcastului „Picătura de business” de pe canalul de YouTube „HAI România!”, Dragoș Gâdoiu, CEO-ul Transpeco, a prezentat „rețeta de succes” a liderului în transportul produselor petroliere din România.

Firma a fost înființată în urmă cu 40 de ani ca parte componentă a Petrom, gigantul de stat care în anul 2004 a fost vândut către OMV. În anul 2007, OMV a decis să externalizeze anumite servicii, astfel Transpeco a ajuns în proprietatea familie lui Dragoș Gâdoiu, după o investiție de aproximativ opt milioane de euro. Transpeco a început cu o cifră de afaceri de 10 milioane de euro. Acum, a ajuns la aproape 40 de milioane de euro, fiind pe un trend ascendent.

„În anul 2007 ați preluat firma, dar în anul 2008 a venit criza economică. Presupun că vi s-au redus și volumele pentru că s-a redus consumul…”, a spus gazda podcastului.

„Paradoxal, nu, nu ni s-au redus foarte mult volumele. La momentul respectiv, criza a fost mai mult de natură bancară. Din 2007 până în prezent, pe această piață s-a înregistrat o creștere”, a răspuns invitatul său.

Pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina, oportunități pentru Transpeco

„Apropo de criză, pandemia din 2020 v-a afectat? Cum ați trecut prin ea?”, l-a întrebat apoi Sorin Andreiana.

Spre surprinderea altor antreprenori din România, pandemia provocată de coronavirus n-a afectat așa mult Transpeco, ci numai cele două luni de carantină națională. Totuși, CEO-ul a reușit să compenseze scăderea înregistrată atunci prin contractarea a doi clienți noi: MOLL și SOCAR. Astfel, el nu a fost nevoită să dea afară vreun angajat. În plus, pe lângă OMV Petrom, Transpeco mai colaborează și cu Lukoil și Rompetrom.

„Ne-a afectat perioada lockdown-ului, au fost două luni de lockdown și atunci volumele au scăzut mai mult de 50% și am fost afectați, dar cu toate astea am reușit să compensăm scăderea respectivă prin contractarea a doi clienți noi: MOLL și SOCAR. Pe lângă OMV Petrom, mai lucrează și cu Lukoil și cu Rompetrom”, a spus el.

„Deci, n-ați fost nevoiți să concediați oameni în pandemie?”, l-a întrebat gazda podcastului.

„Nu”, a fost răspunsul său.

Nici măcar războiul din Ucraina, care durează de doi ani, nu a afectat compania respectivă. Nici măcar embargo-ul Uniunii Europene (UE) asupra produselor petroliere din Rusia. Chiar și în această perioadă (dificilă pentru alții), s-au ivit oportunități noi.

La începutul războiului din Ucraina, a crescut cererea de transport pentru Ucraina și a avut niște contracte spot în perioada respectivă pe care nu le avea în general. De altfel, a reușit să vândă foarte multe mașini din parcul vechi întrucât cererea de cisterne și de autotractoare era foarte mare în acea zonă.