Varujan Vosganian: „Pandemia a fost una dintre cele mai mari eșecuri ale omenirii, înconjurată de mari manipulări”
În cadrul podcastului EVZ Play, publicat luni pe canalul de Youtube EVZ Capital, Robert Turcescu i-a avut ca invitați pe Varujan Vosganian și Cristian Terheş, alături de care a discutat despre pandemia provocată de coronavirus și reapariția restricțiilor împotriva COVID-19 în Europa, despre scandalul privind eșecul României de a intra în Spațiul Schengen și despre scandalul de corupție în care este implicată vicepreședinta Parlamentului European, care a fost prinsă, la propriu, cu saci plin cu bani.
Varujan Vosganian a reamintit luni, 12 decembrie 2022, că în ultima vreme au existat tot felul de curente care s-au transformat la un moment dat în obsesii, precum chestiunea privind protejarea mediului înconjurător, pandemia provocată de coronavirus sau cursa înarmărilor, fiecare având consecințe atât pe plan social, cât și pe plan economic. Din punctul lui de vedere, pandemia provocată de coronavirus „a fost una dintre cele mai mari eșecuri ale omenirii, înconjurată de mari manipulări”.
„Eu înțeleg că în istoria omenirii au loc catastrofe și aș accepta dacă avea numai victime, însă ceva care are atâția câștigători nu poate fi o catastrofă, ci poate să fie ceva manipulant. Desigur că au fost victime, dar mă întreb cât de vulnerabilă a ajuns omenirea, ce s-ar fi întâmplat dacă aveam ciuma bubonică, gripa spaniolă sau războaie mondiale. Războiul din Ucraina creează o psihoză mai mare decât au creat marile războaie”, a declarat, luni, Varuhan Vosganian.
Potrivit spuselor sale, pandemia provocată de coronavirus a fost folosită și ca un experiment civic, „probabil ca să se vadă cât de departe se poate merge cu încălcarea drepturilor civile”, dar și ca un experiment economic, „care a arătat cât de departe poate să meargă dependența națiunilor de sistemele financiar-bancare și cât de departe poate să meargă vulnerabilitatea personală, această frică care devine ea însăși o boală.”
„Cea mai mare boală din pandemie nu a fost virusul, ci frica și psihoza”, a punctat el.
„În România toate actele justiției care au anulat hotărârile de guvern care au instituit stările de alertă au rămas în suspensie, ceea ce nu e normal, apoi nu există niciun fel de evaluare cu privire la responsabilitățile pentru invadarea UE cu vaccinuri, pentru contractele aberante de 4 mld de doze la o populație de 400 mil de locuitori, cu reflectarea imediată și asupra României, cine a acceptat toate lucrurile astea?
Lockdown-ul din România a produs în primele luni o pagubă de peste 10 mld de euro și cei care au fost responsabili cu aceste restrângeri sunt principalii responsabili pentru inflație și a crizei energetice de astăzi, care nu au pornit odată cu războiul din Ucraina, ci au pornit mult mai devreme. Iată un experiment care trebuie să fie pentru noi o pildă, ca așa ceva să nu se mai întâmple niciodată”, a adăugat Varujan Vosganian.
Ar putea fi reintroduse restricțiile împotrova COVID-19 în Europa
Cristian Terheş a dezvăluit că la Bruxelles, războiul din Ucraina a acoperit subiectul acesta al vaccinului împotriva COVID-19 și contractelor nepublicate și toată partea aceasta, însă, potrivit surselor sale, „începe să se aducă din nou în discuție introducerea unor noi restricții la nivel european pentru că crește numărul celor infectați.”
„Așa arată datele până în momentul de față. Vă aduc aminte că în luna iunie 2022 s-a prelungit cu încă un an valabilitatea certificatului. Și mă întrebam și eu și alții care ne-am opus acestui certifcat de la început, de ce s-a mai prelungit dacă nu mai există pandemie? Pare se că unii vor să înțepe oamenii cu câte vaccinuri au rămas și nu au fost folosite încă”, a spus el.
„Noi discutăm adesea pe teme impuse, acum avem tema războiului, când a apărut tema războiului a dispărut tema teroriștilor. Altă dată aveam tema teroriștilor care era foarte frecventată, inclusiv variante cu Black Lives Matter și cu terorismul islamic. Faptul că există întotdeauna teme care acoperă lucrurile îmi dă sentimentul că există un păianjen negru deasupra web-ului (internetului) care dictează, exact ca în ”Ivan Turbincă”, când Dumnezeu îi spunea ”Acum trebuie să moară crengi tinere, apoi trebuie să moară crengile uscate”, așa și cu păianjenul ăsta care spune ”Astăzi tema este asta, mâine va fi cealaltă”. Noi discutăm acum despre temele astea impuse, dar rămân multe teme care sunt în suspensie”, a precizat Varujan Vosganian.
Varujan Vosganian: „Europa a devenit o miloagă în căutare de resurse”
Varujan Vosganian susține ferm că, în prezent, „Europa a devenit o miloagă în căutare de resurse” deoarece mergând pe direcția ecologică își impune tot felul de restricții care îi reduc competitivitatea și o pun în fața a noi paradigme teribile.
„Europa a fost obișnuită să exporte civilizație și să importe resurse în perioada colonială. Apoi a fost obișnuită să exporte tehnologie și să importe resurse. Nu mai merge nici asta, ce va face Europa mâine? Asta este o discuție lungă care trebuie dusă, dar pentru care Europa nu este deloc pregătită. Într-o bună zi, războiul din Ucraina se va termina și ne vom uita unii la alții și vom realiza câte teme în suspensie au rămas, inclusiv cele de care vă vorbeam, Europa se micșorează tot mai mult pe harta lumii. Ar trebui să redefinim valorile și identitatea europeană spre care mergem”, a afirmat el.
Ca să nu mai vorbim despre faptul că UE este divizată de jumătăți de măsură și de părtiniri. Eu am postat pe Facebook câteva fotografii cu Angela Merkel care făcea selfie în Germanie cu refugiații ilegali. Așadar sunt refugiații ilegali buni? Și refugiați legali răi? Nu mai vorbim de cifrele refugiaților ilegali cu care s-a pozat doamna Merkel, erau mult mai mulți decât cei pe care îi acuză cancelarul Austriei în mod nedrept ca fiind veniți prin teritoriul României”, a mărturisit el.
Cristian Terheş a precizat, însă, că Europa a ajuns să fie „miloagă nu numai în chestiuni de resurse, ci și în chestiuni de influență și de tot.”
„De la o piață unică, totuși 450 de milioane de oameni nu e o nimica toată. Din punct de vedere al populației, UE e peste SUA. Dacă SUA au puterea economică pe care o au, te-ai aștepta ca și UE să aibă cel puțin pe acolo. Aceste politicii publice implementate de la Bruxelles, mai ales cele care privesc salvarea planetei și toate aceste chestiuni ecologice duc la faliment pentru tot ce înseamnă sector economic în Europa.
Dincolo de asta uitați-vă la criza energetică prin care trecem, toți arată cu degetul spre Putin. Într-adevăr, Putin are partea lui de vină pentru ceea ce face în Ucraina, dar nu e principala cauză pentru care am ajuns în această situație. Criza energetică nu a început odată cu războiul din Ucraina, ci a început de anul trecut.
În contextul acesta, ce pe mine mă șochează este că dintre toți acești birocrați, funcționari europeni nu vine niciunul să vorbească și să aibă o discuție pragmatică pe această temă exact cum avem noi. Ei vin acum și săun că motivul pentru care suntem în criza care suntem este că nu avem destulă Europă, prin urmare avem nevoie de mai multă Europă. Ăștia profită de orice criză, declanșată în mare parte de ei, ca să achiziționeze cât mai multă putere și decizii de la statele membre”, a avertizat Cristian Terheş.
Potrivit spuselor sale, „ne îndreptăm spre o federalizare a Uniunii Europene, „acțiune care nu a fost votată și nu e dorită de oameni”. „Aici este dilema și lupta care se duce acum la nivelul UE. Din păcate, România ca stat este absentă din discuția asta. Ai noștri se conformează, doar execută ordinele care vin de la Bruxelles fără să gândească”, a zis el.