O hotărăre definitivă şi irevocabilă emisă la începutul acestei săptămâni de Curtea de Apel Bucureşti trimite în ilegalitate ridicarea maşinilor parcate în locuri nepermise în sectoarele 4 şi 6 ale Capitalei. Mai mult, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, cel care a obţinut respectiva decizie, devine ilegală şi perceperea taxelor de returnare a maşinii iar persoanele care le-au plătit deja sunt îndreptăţite să solicite returnarea sumelor.
“Spre deosebire de chestiunea clauzelor abuzive, de exemplu, legea Contenciosului Administrativ reglementează în mod expres situaţia în care un anumit act a fost declarat ilegal. În această situaţie, respectivele prevederi încetează automat să-şi mai facă efectul”, ne-a spus Piperea.
Lege modificată ilegal. Dosare pe rol şi pentru celelalte sectoare
În ultimii ani, mai mulţi avocaţi au obţinut pentru clienţii lor anularea amenzilor primite pentru parcare neregulamentară. De această dată însă, Piperea a contestat chiar legalitatea unor hotărâri de Consiliu Local, fapt care generalizează efectele deciziei.
Concret, pentru că amenzile primite de şoferi de la Poliţia Rutieră erau contestate uşor iar instanţele dădeau decizii favorabile, mai multe consilii locale au decis să aducă modificări la Codul Rutier. Respectiva modificare spunea că nu mai vine poliţistul de la rutieră să asiste firma care ridică maşinile parcate ilegal, ci vine poliţistul de la comunitară. Astfel, nu se mai emite un proces verbal de contravenţie, ci se emite o dispoziţie de ridicare, asupra căreia judecătoria nu se mai poate pronunţa.
Era anulată astfel, posibilitatea de a contesta în justiţie amenda în contextul în care contravenţia a fost înlocuită cu o taxă de returnare a maşinii. Gheorghe Piperea a susţinut în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti şi ,ulterior, în faţa celor de la Curtea de Apel, că un act normativ cum este Codul Rutier nu poate fi modificat decât prin lege sau prin ordonanţă.
Ambele instanţe i-au dat dreptate. Din datele Capital, pe rolul Tribunalului Bucureşti se află deja dosare similare care vizează ridicările de maşini din alte sectoare ale Capitalei. Mai mult, având în vedere că pratica hotărârilor de consiliu a fost adoptată şi în alte oraşe din ţară, decizia Curţii de Apel poate funcţiona ca un precedent. Firmele care se ocupă cu ridicarea maşinilor parcate ilegal în Bucureşti au încasat , anul trecut, aproximativ 5 milioane de euro.
Exclusiv. Ridicarea maşinilor a devenit ILEGALĂ în două sectoare ale Capitalei
4 decembrie 2013, 22:48
Ultima modificare în 5 decembrie 2013, 00:48
Avocatul Gheorghe Piperea a obţinut, la începutul acestei săptămâni, o hotărâre definitivă şi irevocabilă care aruncă în ilegalitate taxarea şoferilor cărora li se ridică maşinile pentru parcare în locuri nepermise. Mai mult, persoanele care au plătit deja respectiva taxă sunt îndreptăţite de acum să solicite returnarea banilor
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- România, mai coruptă decât Ghana şi Botswana
- Traian Băsescu: Am decis să nu aprob memorandumul dintre Guvern și FMI din cauza majorării accizei la carburanți cu 7 eurocenți
- Şeful Fiscului: “Alăturarea numelui meu de mafia rusă reprezintă o scenetă suprarealistă”
- Cu netul pe uliţă. Începe marea informatizare a şcolilor
- UPDATE. Un mare trader de cereale obligă fiscul la plata unor dobânzi de peste 1 milion de euro
- Unul dintre cei mai mari angajatori din România își trimite angajații în șomaj tehnic
- Protest la combinatul Oltchim
- Curtea de Conturi din Germania examinează un contract cu Eurocopter
- Netanyahu: Iranul susţine terorismul şi vrea să fabrice o BOMBĂ ATOMICĂ
- Document / Descentralizarea nu va reduce costurile, plățile de la București se păstrează până în 2017. Se va descentraliza doar decizia de cheltuire a banilor