Jurnalistul Robert Turcescu a menționat o nouă carte despre poet, „Memorii despre Eminescu” și punctează un pasaj care i-a rămas în minte despre momentul în care poetul ar fi vrut să renunțe la poezie și să-și întemeieze o familie.
Voia la un moment dat să renunțe la poezie
„A apărut o nouă carte despre poetul Mihai Eminescu, „Memorii despre Eminescu” în care contemporani s-au adunat foarte multe notări din partea celor contemporani cu el, este un volum fascinant. Ce aflăm din această carte? Ei bine, unul dintre elementele care mi-au rămas în minte este faptul că Maiorescu a făcut o ticăloșie pentru a ni-l păstra pe Eminescu.
Poetul voia la un moment dat să renunțe la poezie și să lucreze pentru a-și întemeia o familie cu Veronica Micle. Maiorescu i-a dezvăluit lui Eminescu că aceasta Micle întreținuse relații sexuale cu tovarășul său, Ion Luca Caragiale. Nu se face așa ceva, dar uite că Eminescu s-ar fi trezit din această dragoste pentru Micle și a continuat să scrie.
Că tot vorbim despre Eminescu. Are el un editorial celebru: „Ca la noi la nimenea”, unde are un pasaj extraordinar care descrie cu societatea românească atât de bine … Zici că este scrisă ieri, atât de contemporană este. Ce ne dovedește asta? Că În 150 de ani nu s-a schimbat nimic”, declară Robert Turcescu.
Pe de altă parte, Mirel Curea a vorbit despre mitul relației dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă.
„Se băteau niște apropouri cum că între Mihai Eminescu și Ion Creangă ar fi fost o relație mai mult decât de amiciție sau prietenie. Ceva mai intim. De unde pleacă această teză? Eu știu de la Titus Popovici care mi-a povestit cum că regizorul Mărgineanu și încă un scenarist al cărui nume nici nu contează, au avut o sarcină de partid ca acești doi scriitori să fie aruncați în zona aceasta a homosexualității, atunci când au făcut acel film despre Creangă”, spune Mirel Curea.
Eminescu, o imagine grea, o istorie
Scriitorul Octavian Hoandră spune că Eminescu a fost și rămâne „o imagine grea, o istorie”, despre care încă se scriu cărți, iar „lumea încă îl admiră”.
„România a avut și are nevoie de Eminescu, este o imagine grea, o istorie. În continuare se scriu cărți despre el și viața lui, lumea încă îl admiră. Acum, să-mi arate cineva o personalitate d-asta publică despre care se poate scrie decenii cât s-a scris despre Eminescu”, a declarat Octavian Hoandră în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube EVZ Capital.