Robert Turcescu și Bogdan Comaroni, despre scandalul de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”
Doi medici de la Secția ATI a Spitalului „Sfântul Pantelimon” din București au fost reținuți de procurori pentru omor calificat, într-un dosar care vizează decesul unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă.
Jurnaliștii Robert Turcescu și Bogdan Comaroni au comentat pe marginea acestui caz, subliniind gravitatea situației și posibilele implicații.
Jurnalistul Robert Turcescu s-a declarat uluit de ceea ce se întâmplă la Spitalul Sfântul Pantelimon.
„Suntem într-o situație care ar fi trebuit să provoace nu revoltă ci chiar proteste de stradă în România. (…) S-a dovedit de către procurori că la spital medicii omorau oameni. Au redus doza de noradrenalină”, a spus Turcescu, evidențiind gravitatea acuzațiilor și amploarea cazului.
Bogdan Comaroni consideră că „influencerii” ar putea intra în joc în acest caz și sugerează că una dintre țintele politice ar putea fi Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Ar putea să intre în primă fază și ținta politică ar putea fi Rafila. (…) Cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon a apărut prima dată în presă în urmă cu câteva luni și acum a fost reluat „în forță”, cu arestări. Mă aștept ca în funcție de interese să intre în joc (n.r. influencerii).
A venit și șefa de la ATI și a spus o chestiune. Ea a spus că noradrenalina contribuie la stabilizare. Se înțelege că dacă o luai sau nu o luai nu făcea nici bine nici rău și nu era esențială”, a adăugat Comaroni, subliniind posibilele implicări politice și mediatice.
Ce acuzații aduc procurorii în acest caz?
Procurorii susțin că, în lunile martie și aprilie, doctorițele de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” au scăzut unui pacient doza de noradrenalină, cu rol în menținerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.
„La data de 26.03.2024, ora 16:45, inculpata M.M.A. a încercat să suprime viața unui pacient de 54 de ani prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la 15 ml/h la 1 ml/h. Decesul nu s-a produs datorită intervenției unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, explică procurorii.
Pe 4 aprilie 2024, la ora 13:17, cele două doctorițe au repetat reducerea dozei de noradrenalină, ceea ce a condus la decesul pacientului 58 de minute mai târziu. Anchetatorii au stabilit că starea pacientului se îmbunătățise înainte de a doua reducere a dozei de noradrenalină.
În același dosar, o asistentă a fost pusă sub acuzare pentru mărturie mincinoasă în formă continuată. Anchetatorii au reținut că, în trei ocazii diferite, asistenta a dat declarații neconforme cu realitatea sau incomplete, ascunzând informații esențiale despre caz.
Puteţi urmări podcastul de joi, 8 august, şi multe altele pe canalul de YouTube „HAI România!”.