Robert Turcescu: Marcel Ciolacu a confirmat că anularea alegerilor fusese decisă înainte de hotărârea CCR

Jurnaliștii Robert Turcescu și Bogdan Comaroni au discutat în cadrul podcast-ului de joi de pe canalul de YouTube Hai România! despre afirmațiile premierului Marcel Ciolacu privind procesul de anulare al alegerilor prezidențiale după turul întâi.

Potrivit jurnalistului Robert Turcescu, decizia ar fi fost luată anterior pronunțării Curții Constituționale, iar Ciolacu a confirmat acest lucru public.

„Marcel Ciolacu, Premier al României și acum și atunci, când s-a desfășurat celebrul CSAT, din care a pornit, ca să zicem așa, anularea alegerilor, ne-a dat de înțeles cu subiect și predicat, fără ascunzișuri, că decizia de anulare a alegerilor după turul întâi a existat înainte chiar de celebra decizia CCR”, a spus jurnalistul Robert Turcescu.

Bogdan Comaroni: „Ciolacu n-a cerut renumărarea voturilor deși putea. Era un plan”

Comaroni a atras atenția asupra comportamentului lui Marcel Ciolacu din perioada alegerilor, susținând că lipsa unei solicitări de renumărare a voturilor a fost suspectă, având în vedere diferența extrem de mică în turul întâi.

„Înainte de a recunoaște Ciolacu treaba asta, am spus că mi s-a părut suspect că n-a cerut renumărarea voturilor, când diferența era extraordinar de mică. Erau acolo, dacă nu mă înșel, 2.000–3.000 de voturi. Deci ei ar fi putut fura pentru Ciolacu foarte ușor în acel moment, fără suspendarea alegerilor, fără nimic altceva de făcut, doar pe o simplă renumărare care dădea și aparența constituționalității.”

Comaroni a adus în discuție și un episod legat de discuția dintre Marcel Ciolacu, Viktor Orbán și Donald Trump, în care premierul român ar fi fost perceput ca un posibil aliat al viitoarei administrații de la Washington.

„Ciolacu se baza pe acel moment, și găsisem eu cel puțin explicația, că era foarte deschis către noua administrație care urma să apară, a lui Trump, după câștigarea alegerilor, pentru că avusese discuția pe care a recunoscut-o iarăși. Discuția pe care a avut-o cu Trump la Budapesta, adică în trei la telefon. Deci el era la Budapesta, la Viktor Orban, și a intervenit în discuție Trump și acolo deschiderea era clară, că Trump se baza pe cei doi premieri, pe Viktor Orban și pe Marcel Ciolacu. (…)

Abia când a ieșit efectiv Călin Georgescu, care la acel moment pentru toată lumea era clar un fel de reprezentant al administrației Trump, și a dat de înțeles că nu de Ciolacu are nevoie ca premier. Când și-a văzut Ciolacu scaunul de Premier amenințat, ceea ce face și acuma de pe de altă parte, atunci el a intervenit și a fost de acord cu valul s-a dus cu curentul și a făcut toată chestiunea asta.”

Afirmații extraordinar de grave

Potrivit lui Bogdan Comaroni, ceea ce a recunoscut Marcel Ciolacu echivalează cu o autoincriminare privind o posibilă fraudare a alegerilor.

„Deci faptul că vine acum Ciolacu și recunoaște că se propusese deja o manevră, adică un furt al alegerilor, practic asta ne spune, că se punea la cale un furt al alegerilor prin renumărarea voturilor, mă miră. (…) Tu ne spui că exista o entitate ocult statală care voia să fure efectiv alegerile cu acordul tău și tu n-ai făcut nimic. Asistăm la o afirmație extraordinar de gravă a lui Marcel Ciolacu în momentul de față”, a concluzionat Comaroni.