Moderatorul Robert Turcescu și-a provocat invitații în podcastul HAI România, colonelul SRI (r) Tudor Păcuraru și jurnalistul Mirel Curea, să comenteze rolul tot mai mare jucat de China în noua configurație mondială.

În primul rând, China are un cuvânt greu de spus în negocierile pace care se poartă în culise. Există un precedent care arată marile ambiții ale Chinei pe plan geostrategic, și anume rolul său de mediator, în acest an, în Orientul Mijlociu.

China vrea să cucerească o cotă importantă din piața Rusiei

Invitatul lui Robert Turcescu, colonelul Tudor Păcuraru, a explicat strategia gigantului asiatic, care folosește conflictul armat din Ucraina pentru a cuceri o cotă importantă din piața Rusiei.

„Gândiți lucrurile într-un mod simetric. Am discutat despre natura reală a relației dintre Occident și Ucraina. Dar care credeți că este natura reală a relațiilor dintre Occident și China? Eu zic că în urma cotării yuanului la bursa din Moscova, China va deveni un mare investitor în Rusia, exact la modul simetric la care Occidentul devine investitor strategic în Ucraina.

Mă întrebați de unde vor avea resurse pentru un nou Război Rece. Pepsi și Cola, așa se împarte lumea. Pepsi, care e un capitalism dirijism de stat și Cola, care e un capitalism liberal”.

De cealaltă parte, un alt aspect important care derivă din războiul din Ucraina este faptul că Occidentul se va desprinde ca principal beneficiar al unei eventuale victorii a Ucrainei, apreciază Tudor Păcuraru. Acesta consideră că dincolo de victoria militară, Occidentul va fi partea cea mai câștigată datorită privatizărilor resurselor pe care le deține Ucraina.

Are loc o masivă tranziție de proprietate

„Eu aș spune că Occidentul va câștiga din situația asta, se va extinde sistemul occidental. (…) Procesul este foarte amplu, se scot la vânzare active extrem de interesante în siderurgie, în minele de cărbuni.

În aceste condiții, practic e o licitație aranjată. Cine vine să cumpere într-o țară în război? Cine știe, cine cunoaște, cine bagă deja banul în acea țară.

Mai sunt și interesele conexe, de ce credeți că brusc și-au schimbat Franța, Germania opinia? Au știut ce se întâmplă și au știut că rămân pe dinafară.

Dacă nu sărim cu racheta, dacă nu sărim cu tunuri, o să ne mai primească ucrainenii să investim la ei în țară… Are loc o masivă tranziție de proprietate care se numește val investițional”, a conchis expertul militar în studioul EVZ-Capital.