Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a fost invitat în cadrul unei emisiuni de pe canalul de YouTube al HAI România, acolo unde a vorbit despre problema urșilor.
Problema urșilor e cronică în România. Atacurile lor au devenit o constantă în ultimii ani, viața oamenilor fiind deseori pusă în pericol. Deși ne mândrim cu cea mai mare populație de urși în libertate din Europa, starea de insecuritate ridicată de aceștia pune mari semne de întrebare referitor la capacitatea decidenților de a rezolva problema.
Prezent în podcastul HAI România, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat măsurile de ultimă oră gândite de Guvern în delicata problemă a urșilor.
Atenție, urșii au ieșit din hibernare!
Gazda podcastului marca HAI România, jurnalistul Robert Turcescu, l-a luat la întrebări pe invitatul său, cel mai îndreptățit, prin mandatul pe care îl are la cârma Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, să răspundă la spinoasa întrebare: Ce facem cu urșii?
„Dacă l-a mâncat ursul pe Popescu astăzi, toată lumea e indignată o săptămână cel mult, până la următorul Popescu mâncat de urs. Sunt convins că nu s-a schimbat nimic de la ultima întâmplare cu ursul care a atacat omul. Ei sunt acolo, numai că n-au mai omorât pe nimeni sau n-a mai ieșit niciunul la alergat prin pădure.
Există vreun plan în legătură cu urșii? Animalele se înmulțesc, o să iasă din hibernare și încep din nou atacul că vor fi lihnite de foame sau vor ieși la marginea drumului să li se dea mâncare”, a remarcat jurnalistul EVZ.
Barna: În caz de forță majoră, nu mai stai după intervenție de la București
Chestionat de moderatorul Robert Turcescu care este principala schimbare avută în vedere de ministerul pe care îl conduce pentru a reduce atacurile urșilor asupra românilor, demnitarul a subliniat că intervenția în regim de urgență a autorităților va fi mult simplificată. Ca primă măsură luată de autorități, a observat Tanczos Barna, ministerul va realiza o cartografiere cât mai exactă a zonelor cu multe exemplare.
„Avem un plan în privința gestionării corecte și sustenabile a populației de urs. Știți, în 2021 a fost acea poveste cu ursul cel mai mare, a primit și un nume. E o aberație, dar a prins foarte bine și s-a dus în toată lumea cu un prinț care a ucis ursul românesc. Față de situație respectivă, am aprobat o ordonanță de urgență pentru intervenția imediată. Sunt peste 300 de intervenții monitorizate acum printr-un sistem informatic unde se introduc toate.
Majoritatea sunt de alungare, sunt și de relocare, dar sunt și de extragere. Sunt peste 30 de exemplare periculoase care atacau stâne, case, oameni, care au fost extrase pe loc. Vom ști zonele suprapopulate de urși și habitatele goale”,, a afirmat ministrul Mediului.
„Schimbarea radicală este că în caz de forță majoră, nu mai stai după intervenție de la București. Ai o echipă de intervenție locală, serviciu plătit, s-a decontat. Eu spun că acest sistem de intervenție imediată funcționează. România trebuie să se întoarcă la cotele de prevenție și de intervenție”, a mai punctat demnitarul.
Ministrul Mediului: Avem în jur de 10.000 de urși
Tanczos Barna a mai anunțat că în 2022 a fost prima dată după 2016 când ministerul pe care îl conduce „a emis ordin care a prevăzut cota de prevenție, cea impusă de lege ministerului. Ministerul a emis anul trecut o cotă de prevenție de 140 de exemplare, care sunt în proporție de 80% extrase și sunt exact în punctele roșii, cu atacuri și pagube”.
În context, ministrul a precizat că următorul pas avut în vedere de autorități va fi evaluarea populației de urs, care se va realiza în această primăvară. „Este posibil să avem în jur de 10.000 de urși”, a mai afirmat politicianul UDMR în studioul EVZ-Capital, avansând această cifră uimitoare.