EXCLUSIV. România, fără Partidul Național Țărănesc: Ar fi fost o situație critică

podcast pnt

SURSA FOTO: YouTube HAI ROMÂNIA

Nașterea Partidului Național Țărănesc. În noul podcast „Evenimentul Istoric”, Manu Ionescu îl are invitat pe istoricul Alex Mihai Stoenescu. Discuția pornește de la contextul social și economic post-Primul Război Mondial și de la impactul asupra țărănimii din România. Aflăm cum s-a format PNȚ în urma fuziunii dintre PNR și Partidul Țărănesc în 1926, sub conducerea lui Iuliu Maniu. Iată ce s-a discutat vineri, 7 iunie, în podcastul difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”.

Partidul Național Țărănesc a fost extrem de important pentru viața politică a României

Discuția din podcastul „Evenimentul Istoric” dintre Manu Ionescu și Alex Mihai Stoenescu a pornit de la nașterea Partidului Național Țărănesc.

Istoricul a subliniat că, în contextul social și economic de după Primul Război Mondial, PNȚ a fost esențial pentru a preveni reinstalarea unei tiranii liberale, dominată de Partidul Național Liberal. Această formare a fost o reacție la nevoile acute ale țărănimii din România, un aspect adesea neînțeles în analiza istorică contemporană.

Întrebat despre cum ar fi arătat România fără Partidul Național Țărănesc, Alex Mihai Stoenescu a afirmat că situația ar fi fost critică. El a explicat că, deși Partidul Național Liberal dominase viața politică înainte de Marea Unire, erorile comise de Brătianu și modul în care a gestionat ieșirea din război erau percepute ca o „reinstalare a tiraniei liberale”.

„Ar fi fost o situație critică, pentru că și așa, Partidul Național Liberal care dominase viața politică înainte de Marea Unire, și acum reușise cu toate erorile pe care le-a făcut Brătianu și felul cum a ieșit din război, cu toate aspectele astea politice, toate lucrurile astea erau considerate ca o reinstalare a tiraniei liberale”, a răspuns Alex Mihai Stoenescu.

Alegerile din noiembrie-decembrie 1919 sunt câștigate de Blocul Parlamentar al lui Maniu

Istoricul a explicat că alegerile din noiembrie-decembrie 1919 au fost câștigate de Blocul Parlamentar condus de Maniu, care a obținut 169 de locuri în Parlament. În contrast, Partidul Național Liberal s-a clasat pe locul al doilea, cu 103 locuri.

Maniu urmărea să formeze un mare partid alternativ, iar în acest context, Brătianu a realizat o înțelegere cu generalul Averescu, promițându-i că îl va aduce la guvernare.

La 12-13 martie 1920, Brătianu a provocat schimbarea executivului, instaurând guvernul Averescu în condiții de urgență, subliniind că această numire nu a fost realizată prin alegeri sau vot democratic.

„Câștigă 169 de locuri în Parlament, în timp ce Partidul Național Liberal se situa pe locul 2 cu 103 blocuri”, a informat Alex Mihai Stoenescu.

„Maniu urmărea formarea unui mare partid alternativ. Atunci Brătianu face o înțelegere cu generalul Averescu, promițându-i că îl va aduce la guvernare. Și într-adevăr, la 12-13 martie 1920, Brătianu provoacă schimbarea executivului, instituind guvernul Averescu, dar nu oricum, ci în regim al stării de urgență. Numirea acestui guvern Averescu nu s-a făcut prin alegeri, nu s-a făcut prin vot democratic”, a mai explicat istoricul.

Alex Mihai Stoenescu a menționat că apariția acestui partid a fost crucială pentru politica României în anii următori. El a subliniat că Iuliu Maniu a murit ca un martir, recunoscându-i meritul eroic.

„Apariția acestui partid care, în continuare, în următorii ani, va juca un rol extrem de important în politica României. Iuliu Maniu a murit ca un martir. Este incontestabil. A avut meritul extraordinar, eroic de a încerca să salveze sistemul democratic de sub ocupația sovietică între 1944 și 1948”, a încheiat Alex Mihai Stoenescu.

Mai multe detalii despre acest subiect puteţi urmări în podcastul difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”, chiar aici. Vizionare plăcută!