În opinia scriitorului Alexandru Mironov, România a făcut o achiziție foarte deșteaptă prin cumpărarea mini-reactorului nuclear de la americani, însă „am mai avea nevoie de încă vreo 10″.
Palada: „De ce nu avem voie să avem arma nucleară? Este un joc de putere”
Specialistul crede că o soluție pentru țară în direcția soluționării crizei energetice ar fi hidrogenul, însă sociologul Mirel Palada i-a reamintit că hidrogenul presupune forță de muncă înalt calificată și prezintă riscul că „bubuie de multe ori”.
„De ce nu avem voie să avem arma nucleară? Este un joc de putere”, a replicat Mirel Palada. Acesta evaluează că energia nucleară are categoric „o amprentă mai mică” asupra mediului.
Românii s-au așezat foarte târziu la masa bogătașilor, pe post de slugă
Sociologul a citat un istoric englez, potrivit căruia dominarea Occidentului a fost accidentală. În rest principalele țări ca putere au fost dintotdeauna China, India, persanii, non-europenii. Așa este, peste o sută de ani vom fi non-albi, aveți dreptate. Noi am crescut într-o excepție istorică. Eu ca român m-am așezat foarte târziu la masa bogătașilor, pe post de slugă, acum 10-15 ani. Vreau să am și eu privilegiile albului, nu doar să plătesc pagubele lor. Ei sunt prea îmbuibați”.
Alexandru Mironov a reamintit că marele cercetător Jacques Yves Cousteau i-a spus acum mult timp că România are imense bogății și a adus un exemplu. Horia Hulubei a construit cel mai mare laser din lume la Măgurele, „însă ne-am dat singuri în picior”.
Versiunea integrală a podcastului poate fi vizionată aici: