EXCLUSIV. România, lăsată în afara noii ordini mondiale? Ilie Șerbănescu: Noi nu existăm (VIDEO)

Sursă: Twitter Klaus Iohannis

Nici nu scapă românul bine de o grijă, că o alta îl împovărează și mai rău. Pandemia de Covid-19 amenință să revină, un război în imediata vecinătate înspăimântă cu spectrul morții, secetă, criză alimentară și foamete sunt cuvinte pe care le aude din ce în ce mai des la televizor. Însă mai presus de orice, se pare că România a ratat o mare șansă geopolitică.

Se vor mai întoarce oamenii la vremurile de altădată? Este principala întrebare pe care jurnalistul Mirel Curea i-a adresat-o analistului economic Ilie Șerbănescu (foto) în podcastul Contrapunct EVZ de marți.

Chestionat de moderator dacă nu cumva România putea să facă mai mult în contextul războiului de la graniță, ținând cont că alte țări au speculat momentul și o criză poate fi și o oportunitate, Ilie Șerbănescu și-a declarat scepticismul.

Șerbănescu: Problema se pune așa: dacă am fi avut eroi…

Curea: Deci nu suntem pe nicăieri?

Șerbănescu: România nu există. La începutul secolului 19 au fost foarte multe războaie între Imperiul Țarist și Imperiul Otoman. Majoritatea erau pe teritoriul Țărilor Române. Povestea s-a soldat prin vestita pace de la Adrianopol. Țările Române au rămas sub suzeranitate otomană, dar sub administrare rusească.

Curea: Cum ar fi trebuit să jucăm dacă am fi avut bărbați de stat?

Șerbănescu: Problema se pune așa: dacă am fi avut eroi… Nu prea ne caracterizează chestia asta. Nu cred că se poate face mare lucru. Asta e istoria și geografia țării ăsteia. Dacă nu eram cum eram ajungeam pașalâc turcesc sau gubernie rusească. Nu am fost nici pașalâc nici gubernie, preluând și bunele și relele din amândouă părțile.

Ungaria și Polonia ne dau lecții

În context, cunoscutul analist economic a dat exemplul unor țări ca Ungaria sau Polonia, care s-au mișcat foarte bine în criza mondială și și-au impus punctul de vedere. „Ei au o conștiință a națiunii pe care noi nu o avem. Foarte puternică. Nu putem să nu îi admirăm. Această țară (n.r. – Ungaria) se luptă pentru conștiința națiunii ei”.

Sursă: Facebook, Viktor Orban

Cât despre Polonia, Ilie Șerbănescu a mărturisit că a admirat întotdeauna această țară. „Sunt o națiune foarte conștientă de ea. Acum cred că exagerează cu importanța pe care cred eu că și-o arogă”, a conchis invitatul.

Emisiunea integrală: