Europarlamentarul Cristian Terheş a fost invitatul jurnaliștilor Robert Turcescu și Dan Andronic în cadrul podcastului HAI Live, de luni, 15 mai. Europarlamentarul a vorbit despre poziția actualului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, care, în opinia lui, transformă România într-un model negativ pentru alte țări europene.
În cadrul podcastului de luni, cel mai interesant aspect pus în discuție de co-moderatorul Dan Andronic, referitor la întrunirile menționate ale Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), este dacă deciziile instituției sunt obligatorii sau nu pentru țara noastră. De exemplu, s-a menționat solicitarea României legată de prescripție.
CCR, în contradicție cu CJUE
Întrebarea corectă este dacă poate judecătorul național, în caz că o decizie a Curții Constituționale contravine dreptului UE, să o elimine de la aplicare, a subliniat europarlamentarul, explicând că este vorba de un demers reprobabil al ministrului Justiției, Cătălin Predoiu și al ministrului de Externe, Bogdan Aurescu.
„Chiar dacă prescripția este o chestiune de drept material, dacă vine CJUE și spune să se elimine de la aplicare decizia Curții Constituționale, nu mai e de drept material. În alte țări e de drept procedural. De ani de zile există o luptă continuă între Curțile Constituționale și Curtea Europeană de Justiție. Ăia de la CJUE vor să tot preia din atribuții.
Au avut nevoie, în ultimii ani, de un stat slab care să-și renege propria naționaliate și propria suveranitate pentru a se crea prin acel stat un precedent care să fie ulterior aplicat tuturor țărilor Uniunii Europene. Acel stat folosit a fost România datorită lui Cătălin Predoiu și a lui Bogdan Aurescu”, a afirmat europarlamentarul.
Judecătorii CJUE, „oripilați” de cauzele României
De asemenea, Cristian Terheș a relatat că a mers pe cont propriu la procesele Curții Europene de Justiție, în care s-au discutat legi vitale pentru România, iar constatările legate de prestația reprezentanților țării le consideră îngrijorătoare.
„Am fost la toate aceste cauze la CJUE din 2020 încoace, pe MCV, pe SIIJ, pe completele de 5 judecători. Voi mă întrebați pe mine, dar chestiile astea nu se transmit live la proces. N-ar fi normal ca procesele astea să fie transmise live pe Internet să vezi ce se întâmplă?
Eu am pierdut o zi de vot la Strasbourg ca să merg cu mașina noaptea la Luxemburg ca să particip fizic acolo. Judecătorii erau un pic oripilați de ceea ce li se punea în față. Înțelegeau și ei că asta ar însemna să sari calul foarte mult și precedentul creat în cazul României va fi aplicat peste tot în UE.
Judecătorul întreba: ne cereți nouă să dăm o hotărâre prin care judecătorul național să elimine de la aplicare o decizie a Curții Constituționale (CCR)? România se ridică și spune: da, să trăiți, asta ne dorim. Comisia Europeană se ridică și spune exact același lucru, normal (…)”.
Întrebat de jurnaliștii EVZ de ce consideră că reprezentanții României au făcut acest lucru, politicianul a răspuns: „Din prostie și din slugărnicie. Predoiu se lăuda la o conferință că în România dreptul Uniunii Europene are supremație. Nu este nicio țară din lume unde să se întâmple asta. Dacă vă uitați se folosec doi termeni, supremația Constituției și prioritatea dreptului Uniunii Europene. Nu sunt identice. Există riscul ca legile și Constituția României să nu mai fie respectate”, a avertizat europarlamentarul în studioul EVZ-Capital.
Întregul podcast cu Cristian Terheș poate fi vizionat AICI.