Războiul din Ucraina reprezintă, ca orice criză, și o oportunitate, însă România nu figurează pe lista actorilor regionali. În cadrul podcastului lui Robert Turcescu, europarlamentarul Cristian Terheș a vorbit despre negocierile care se poartă pentru reconstruirea țării vecine.
Europarlamentarul Cristian Terheș a avertizat că la Bruxelles se negociază intens pentru reconstrucția Ucrainei. În acest context, România putea juca un rol de actor regional, pe care însă l-a ratat.
România a ratat șansa de a investi în reconstrucția Ucrainei
Așadar, printre potențialii investitori în Ucraina nu regăsim prezențe românești, întrucât jocurile se fac în lipsa țării noastre, a mai spus Terheș.
„Am fost absenți din tot ce a însemnat chestiunea cu războiul din Ucraina. Era o șansă pentru România de a se poziționa. Jucător nu global că nu putem, dar regional aici pe lângă noi n-am făcut-o. Noi nu existăm. Deja sunt niște băieți care au făcut deal-ul dinainte.
Deal-urile pentru Ucraina se fac peste noi. Când se va termina acest război, că se va termina cândva, cert e că vor băga foarte mulți bani în reconstrucția Ucraina. Unde e România în toată chestia asta?
Noi avem multe resurse pe care le-am putea băga, milioane de români care lucrează în Vest, care ar putea veni cu firme românești să intre pe piața ucraineană. Asta ar trebui să se gândească de la nivel național și nu se face”, a spus europarlmentarul.
OMV a devenit simbolul privatizărilor „de succes”
Cristian Terheș a criticat, pe de altă parte, politica defectuoasă a statului român, campion la privatizări strategice falimentare, dând ca exemplu negativ privatizarea OMV – Petrom.
„Ar trebui și statul român să sprijini capitalul românesc, să aibă interesul să ajute investitorii. (…) Uitați-vă ce s-a întâmplat cu OMV-ul. A fost și o manipulare în masă la care am fost supuși după 89. Ni s-a spus că industria e doar fier vechi, vândut tot pe nimic, după aia să vină investitorii străini că ăia-s soluția.
Descoperim acum că ne-am dat, de fapt, rezerve strategice ale țării. Ați văzut ce a zis OMV acum, dacă ne taxează nu mai scotem gazul de acolo. Cum adică? Tu dacă ești președinte sau guvern, când ți-a ieșit unul din ăla, a doua zi l-ai pârjolit”.
„Nu putem sta ca stat să fim batjocoriți în halul ăsta”, a replicat Robert Turcescu.
Emmanuel Macron a venit la București, Klaus Iohannis a rămas la Sibiu
Jurnalistul a punctat, de asemenea, dezinteresul politicienilor, care este evident la vârful statului. Acesta a dat ca exemplu faptul că președintele Klaus Iohannis, în loc să valorifice vizita inopinată a omologului său francez Emmanuel Macron în România, după vizita în China, a preferat să petreacă weekendul la Sibiu.
„Îți vine Macron din China și se oprește în București. Iohannis unde a fost? La Sibiu. În țara ta aterizează un avion și tu nu te duci să vorbești cu ăla? Iohannis e ghinionul nostru de 10 ani.
Drumul la Sibiu e vital. E de o comoditate cum nu a existat pe lumea asta. Atenție la funcția prezidențială, e importantă pentru o republică semi-prezidențială”, a spus Robert Turcescu.