Deși ne-am obișnuit cu această poziție a Olandei, pe care ar putea să și-o păstreze și la această sesiune de aderare a României în spațiul Schengen, s-ar putea să mai existe și alte țări din UE care nu-și doresc să le fim alături în zona de liberă circulație.

Asta e bănuiala jurnalistului Dan Andronic, invitat la podcastul România lui Cristache.

„Înainte de 1989, Olanda era, în structura NATO, era țara fanion în ceea ce privește România. Și de asta ambasadorul olandez din România avea legături cu dizidenții, ei se ocupau de România. O chestie care, după părerea mea, ei au păstrat-o.

Dacă ar fi să fac eu o supoziție, eu cred că Olanda votează împotrivă pentru că așa vor și alții. Nu pentru că vrea Olanda. Hai să fim serioși, asta e o poveste. Pentru că nu mai există niciun argument.”, e de părere jurnalistul.

Mai aproape de SUA, decât de UE

„În ultimii 20 de ani, care este țara care a fost aliată cu România, țară puternic europeană, care a fost aliată cu România? Noi, odată cu președinția lui Traian Băsescu, am stabilit o altă axă, Londra-Washington, care «bypass-a» Uniunea Europeană.

De exemplu, Bulgaria este puternic susținută de Germania. O componentă masivă a economiei bulgare, mai ales în zona de servicii, este legată de Germania. Ungaria, Austria – Germania, Cehia, la fel.

Noi n-am avut o țară care să ne susțină așa cum e susținută Ungaria, care uite cât de greu reușesc să-i impună sancțiuni, în ciuda faptului că toți zic că așa nu se mai poate. Ia gaze și petrol de la ruși cât vrea el, fără să-i pese de Europa și uitându-se doar la poporul maghiar.

Nu i s-a întâmplat nimic lui Viktor Orban, deși a făcut niște lucruri care dacă le-ar fi făcut cineva în România, ar fi fost crucificat în piața publică.”, a concluzionat Dan Andronic în cadrul podcastului difuzat pe canalul de YouTube al EVZ Capital.