România, țara păcănelelor și farmaciilor
Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, publicat de Ministerul Finanţelor, taxele de licențiere şi de autorizare pentru organizatorii de jocuri de noroc din România vor fi majorate.
Guvernul estimează că pentru restul anului 2023 şi anul 2024 că veniturile colectate la bugetul de stat să atingă cifra de 583,4 milioane lei în urma acestei măsuri. Pe lângă acestea, sunt prevăzute și măsuri pentru a combate adicția și pentru protejarea jucătorilor.
„Am văzut nenumărați oameni care s-au nenorocit din cauza adicției”, mărturisește Mirel Curea, care dă ca exemplu o cunoștință care și-a scos bijuteriile de la amanet de 20-30 de ori din cauza copilului care e dependent.
Jurnalistul spune că sunt foarte multe cazuri de români care și-au lăsat locuințele la jocuri de noroc, pe care le consideră „un blestem”. De asemenea, jurnalistul Robert Turcescu adaugă că România este țara „farmaciilor și jocurilor de noroc”.
„În orice oraș mare, în centru, peste tot e o farmacie și o sală de jocuri de noroc. E un semn că românii au un apetit destul de mare pentru jocurile de noroc, păcănele, ruletă sau pariuri.
Să nu mai zic că în ultima vreme ia amploare fenomenul acesta al jocului online. Am văzut în metru tineri care pariau pe mobil pe ceva”, Spune Robert Turcescu.
Oficiul Național al Jocurilor de Noroc nu a folosit niciun leu pentru a preveni și combate adicția
Avocatul Marius Pantea evidențiază că principalul aspect ce trebuie avut în vedere este educația. Jocurile de noroc în momentul acesta sunt activitate de divertisment. Așa cum plătim vacanțele la mare sau la munte, așa se întâmplă și cu jocurile de noroc, explică acesta.
„Cea mai mare problemă la ora actuală în România este că nu există un studiu care să ne spună câți români sunt jucători și dintre aceștia câți au probleme de adicție. Nu există un asemenea studiu”, declară Marius Pantea.
Robert Turcescu punctează că un astfel de studiu ar trebui să fie făcut de Oficiul Național al Jocurilor de Noroc, care are bani cu siguranță pentru așa ceva.
Marius Pantea spune că, în opinia sa, industria de jocuri de noroc nu are interes de a promova activitatea astfel încât să determine pe toată lumea să participe la jocuri. Oficiul Național al Jocurilor de Noroc a strâns bani, spune acesta, dar din păcate nu au cheltuit nici măcar un leu pentru a preveni și combate adicția.
„Din 2015, Oficiul Național al Jocurilor de Noroc a adună la bugetul propriu, sume de la operatorii de jocuri de noroc pentru prevenirea adicției. Operatorii de jocuri nu au nevoie de oameni bolnavi. Principiul în jocurile de noroc este că „oaia nu se taie, se mulge”.
În acest context, ei nu au nevoie de oameni care să-și vândă casele și să rămână pe străzi. Ei au nevoie de oameni care vin să se distreze”, spune Marius Pantea.