Fostul șef al Gărzii de Mediu a fost invitat în podcastul ”România lui Cristache”, acolo unde a vorbit despre mai multe subiecte precum problemele de mediu ale României.
Octavian Berceanu a spus că țara noastră va rata miliarde din cauza problemelor de mediu.
„Pe contextul poluării excesive din București m-am urcat în avion, am coborât la Bruxelles, am intrat într-unul din birourile directorilor de la Bruxelles, cei care se ocupă de exemplu de calitatea aerului. I-am întrebat ce putem face că autoritățile nu se mișcă și sunt 3 milioane de oameni în București și în împrejurimi care murim prematur, murim cu 5-6-8 ani mai devreme. Sunt și foarte mulți copii. Și mi-au explicat că, istoric vorbind, nu suntem singurul caz și că lucrurile se vor îmbunătăți în momentul în care românii și cetățenii afectați vor avea un cuvânt de spus mult mai pregnant. Asta a fost ceea ce ne-au spus oficialii de acolo, dar ne-au mai spus ce putem face noi (Bruxelles-ul) este că vom sancționa România vis-a-vis de calitatea aerului și nu vor mai fi aceeași bani pe care îi va primi, dacă Guvernul nu face ceva privind acest aspect. Ăsta a fost cazul poluării aerului în România și în special București-Ilfov.
Cumva jaloanele astea, fiind neîndeplinite, vor atrage de la sine sancțiuni pe lângă sancțiunile tradiționale pe care infringementul pe care îl dă UE pe diferite probleme, banii din PNRR nu vor ajunge în România, parte dintre ei, din cauza acestor neîndepliniri”, a declarat acesta în podcastul de pe canalul de YouTube ”HAI România!”.
Nu există instituții în România pentru corupția privind deșeurile
Întrebat de către jurnalistul Ionuț Cristache cât de mare este corupția privind deșeurile în România, el a spus ”în general, pe ceea ce înseamnă mediu, în cazul cel mai optimist, din 100 de infracțiuni de mediu, este descoperită, analizată de instituțiile statului, una. Din 100 de dosare, avem trei sau patru oameni trimiși în pușcărie. Probabilitatea de a ajunge în pușcărie e undeva la unde 1 la 10.000 când ai comis o infracțiune de mediu.
Sau una la 5000, depinde de tipul de infracțiuni pe care o comiți. Dacă dai cu zarul nu ai cum să ajungi în pușcărie. Poți să dai și șpagă și nu ai cum să ajungi în pușcărie. În momentul de față nu avem instituții care să probeze, să vină cu dovezi, să fie echipate cu instrumente care să vină să probeze în fața instanței și nici judecători sau procurori specializați pe mediu. În momentul de față, infracționalitatea de mediu aduce mai mulți bani decât drogurile, decât business-ul ăsta de trafic cu narcotice. Aduce mai mulți bani decât prostituția.
Deșeuri, poluare și tăieri de păduri infracțiunile astea cumulate aduc profit de miliarde, mai mult decât drogurile, în România. De asta e atât de frecventă. De asta instituțiile statului nu s-au căznit să aducă mijloace tehnice personalului care să meargă să verifice”.
Marile tunuri sunt date de politicieni
De asemenea, el a mai spus că ”cei care sunt plezniți cumva de lege sunt ori cei care n-au dat șpagă, ori cei care nu sunt asimilați unei grupări de interese sau a unui partid politic. Vă dau câteva exemple: un consilier a doi miniștrii ai Mediului dezvoltă o groapă ilegală de deșeuri în Popești-Leordeni, la câteva sute de metri de granița cu Bucureștiul pe suprafața UAT Popești-Leordeni pe deasupra canalizării pentru trei sectoare, canalul care scoate apa pluvială și apa menajeră din București pentru Sectoarele 5, 6 și 4.
Acel canal se sucombă la Apa Nova, costurile sunt de milioane de euro pe care le suportăm noi, niciun comisar de mediu nu a mers la fața locului. Muntele de gunoi are 30 de metri înălțime, este enorm, se vede de la distanță, vorbim de milioane de metri cubi. Și consilierul ăsta a reușit să țină la distanță Garda de Mediu și celelalte instituții ale statului.
A fost consilier pentru ministrul Tablă și pentru domnul Fechet care l-a urmat. Îl putem găsi foarte ușor. Instituțiile l-au găsit în momentul în care am luat de mână comisarii de Mediu și am mers pe teren, i-am pus să ia probă să le ducă în laborator și să înceapă un demers de investigații și să facă o plângere penală. Mai avem depozite similare în Chiajna”.
Potrivit lui Octavian Berceanu, ”trebuie să scoatem din comportamentul nostru toleranța față furt. E o problemă de civilizație foarte mare. Nu e o problemă care nu s-ar putea rezolva. Românul care pleacă în Vest mâine se adaptează pentru că altfel dau 2.000 de euro amendă. Instant, cu o viteză fantastică se adaptează. Nu e o problemă de adaptare”.
Dronele de mediu, o problemă
Nu în ultimul rând, el a mai vorbit și despre dronele de mediu, despre care spune că sunt foarte scumpe.
”Cum punem lucrurile mai mult cu fundul în sus, dacă îmi permiteți? Cumpărând drone. Dronele astea nu sunt niște drone de 1.000 de euro care se ridică, dau niște imagini și le folosiți. Sunt drone care trec de 200.000 de euro bucata. Sunt niște mici avioane care zboară. Ca să conduci un astfel de Ferrari în aer, că e la un preț de Ferrari, trebuie să fi un foarte bun pilot. Nu neapărat pentru că ai duce drona aia într-o zonă și nu ți-ar oferi date, dar în primul rând ai putea să duci zona aia să nu o pilotezi bine și să o duci într-o zonă populată unde să ai incidente cu traume mari. S-ar putea să nu scoți datele de care ai nevoie.
Ai nevoie de un soft de interpretare. Am imaginile și drona măsoară că am niște emisii de hidrogen sulfurat în zona gropii de gunoi. Știu că sunt acolo, dar îmi trebuie un soft de modelare care să îmi coreleze aceste imagini cu locul de unde îmi pleacă și unde sunt făcute măsurătorile. Tot softul ăsta de modelare, toată pregătirea piloților din Garda de Mediu, toți pașii ăștia nu s-au făcut. Cum să integrezi imaginile și datele pentru celelalte instituții ale statului? Asta trebuie să producă probe în instanțe. De aici trebuie să își ia probe MAI, Poliția Română, Poliția de Frontieră, SRI, ANAF-ul. Toate instituțiile astea trebuie să fie corelate, legate într-o bază de date comună pe care să o acceseze. Ori această bază de date nu există”, spune fostul șef al Gărzii de Mediu.
România, un pivot pentru afaceri ilegale de deșeuri
Invitatul din podcastul ”România lui Cristache” a mai spus că ”România e folosită ca un pivot pentru afaceri ilegale de deșeuri. Până în 2018 de fapt Europa exporta foarte multe deșeuri. 85% din cantitatea pe care ea o spunea că sunt într-un circuit economic, reciclabile, de fapt mergeau spre Asia, spre Africa, unde erau depozitate, aruncate. Și vedem mormane imense de gunoaie. Asia a zis nu, China a zis nu și atunci s-au orientat. Și care sunt țările de proximitate unde poți să duci aceste deșeuri? România.
La fel cum treci în România cu un TIR și declari doar jumătate din marfă, așa se întâmplă și cu deșeurile. TIR-urile erau încărcate cu deșeuri și la graniță actele se transformă în produse second-hand, televizoare second-hand, haine second-hand. Trebuie să ai un sistem de urmărire exact cum e la lemne, sistem de urmărire al deșeurilor”, spune el.
România ar deveni groapa de gunoi a Europei dacă intrăm în Schengen
Pe de altă parte, el a spus că România riscă să ajungă groapa de gunoi a Europei dacă intră în Schengen.
„Relativ simplu, asta e partea bună. Să meargă respectivii inspectori, împreună cu alți lucrători, în teren. Noi nu avem oameni care să meargă în teren și populația să facă presiune. Doar la presiunea populației se pot schimba lucrurile. Și să avem niște sisteme la deșeuri care să urmărească. Mâine o să intrăm în Schengen și nimeni nu va mai controla acele mii de autocamioane care intră cu deșeuri și le varsă în România.
Vom fi cea mai mare țintă pentru gunoiul din Europa și asta se va întâmpla, nu mai ai cum să îi prinzi. Au intrat, au descărcat, au plecat. Pe de altă parte, dacă am avea un sistem de urmărire al deșeurilor, orice om ar putea să verifice. O trasabilitate ca la masa lemnoasă. Orice om ar putea să verifice, să dea un telefon să solicite 112 pentru a interveni. Și digitalizarea Gărzii de Mediu care să se conecteze cu celelalte instituții. Aceleași infracțiuni se repetă cu aceeași autori în diferite județe și nimeni nu știe.
Vom deveni principalul tomberon al Europei, o spun cu mâna pe inimă. Vom fi ținta predilectă pentru depozitările ilegale de deșeuri”, a declarat acesta.