Românii au cheltuit peste 310 milioane de lei, anul trecut, pentru a scăpa de mizeria din spitalele de stat. Aceasta este valoarea aproximativă a primelor brute subscrise de firmele de specialitate pe asigurări de sănătate, cu 60% mai mare decât în 2017.
O asigurare de sănătate costă, în România, de la 200-300 de euro pe an, pentru o asigurare comună, până la 900-1000 de euro pe an, în cazul polițelor care acoperă și bolile grave și intervențiile stomatologice, dar și internarea și gtratamentul în spitale din afara țării.
Vânzările firmelor de asigurare au crescut, în ansamblu, cu 4,5%, până la circa 10 miliarde de lei, potrivit președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, Leondardo Badea. Capital a obținut, înă, și datele defalcate despre care precizăm nu sunt încă verificate și auditate, deci ar putea suferi modificări până la apariția raportului anual asupra pieței asigurărilor.
Potrivit surselor noastre, singura zonă unde primele brute su scăzut este cea a asigurării RCA, care deși reprezintă încă în jur de jumătate din piață, a scăzut ca pondere, pentru prima dată în ultimii 3 ani.
Asigurările de viață și-au încetinit mult ritmul de creștere și au urcat cu doar 4%, față de pete 24%, în 2017. În total, s-au vândut asigurări de viață de aproximativ 2,1 miliarde de lei, față de 2 miliarde de lei, în 2017.
Și primele brute din CASCO au crescut anul trecut, însă aici, spun sursele noastre, se remarcă și un avans considerabil al daunalității. Practic, în 2018, rata combinată arată că firmele de asigurare au pierdut sume importante din vîânzarea acestui tip de asigurare. O deteriorare a ratei combinate (raportul dintre daunele plătite+ cheltuielile de administrare și primele brute subscrise) s-a a continuat să existe și pe zona RCA, unde s-ar fi sărit de 115%.
Mult mai bine au stat lucrurile pe segmentul asigurărilor property unde, deși creșterea vânzărilor a fost marginală față de 2017, rata combinată a scăzut semnificativ, ceea ce înseamnă că asigurătorii au obținut profituri mai mari din această linie.