În cadrul podcastului „HAI Live”, de pe canalul de Youtube „HAI România!”, Robert Turcescu, Mirel Curea și Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei în România, în prezent, liderul formațiunii Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), au vorbit despre greșelile statului în gestionarea crizei energetice, în condițiile în care România are hidrocarburi pe platoul continental, însă românii plătesc gazul la preț de Arabia Saudită.
Românii plătesc costurile creșterii energiei, în timp ce companiile de stat fac profituri istorice
Robert Turcescu a remarcat că, deși suntem una dintre statele europene cu cele mai bogate resurse de gaze, facturile uriașe au împovărat mulți români în ultimii doi ani. Drept replică, Varujan Vosganian a spus că situația actuală este cel mai vizibil indiciu că statul trage foloase din relația cu contribuabilul.
„E normal ca cetățeanul să plătească (n.red. – costurile creșterii energiei în urma crizei), iar companiile energetice de stat să aibă profituri ce nu au mai avut niciodată? Îți dau o cifră care nu e statului, dar are relevantă, OMV. Știți ce venituri a avut președintele OMV în 2021-2022?
Adică exact momentul când vă uitați din ce în ce mai înspăimântați la contoare. 3 milioane de euro, din care un milion salariu și atenție, câte un milion pe an bonus. Bonusul fiind de la profesori, de la salariați de orice fel care plăteau bani în plus. 3 milioane de euro înseamnă salariul brut al unui profesor pe 200 de ani”, a observat, marți, Varujan Vosganian în cadrul podcastului „HAI Live” de pe canalul de Youtube „HAI România!”.
„Cheta publică” a echilibrat deficitul, nu statul
Acesta a făcut, totodată, analogia dintre exemplul OMV și stat cu mențiunea că, deși companiile de stat au făcut profituri imense, statul nu le-a investit. Mai mult, statul susține că ține sub control deficitul, dar acest lucru se datorează facturilor umflate.
„Hidroelectrica, Romgaz și celelalte au avut profituri de câteva ori mai mari decât înainte de criză. Măcar dacă profiturile astea ar fi fost folosite pentru investiții. Nu, statul a luat 90% din ele (profituri) și ne batjocorește pe noi spunând că a reușit să țină cât de cât deficitul bugetar sub control. Păi cu cheta publică a banilor pe care noi îi plătim.
Și atenție, nu există nicio justificare economică pentru creșterea prețuluii la energie din ultimii ani Față de acum 2-3 ani avem aceleași resurse, aceleași utilaje, și este împotriva interesului național ca eu în România, singura țară care are hidrocarburi pe platoul continental, să plătesc gazele de vizavi ca și cum le-aș cumpăra din Arabia Saudită sau din Siberia. Este un lucru pe care nu îl putem ierta că autoritățile noastre s-au dus la Bruxelles în genunchi și cu sacul de cenușă în cap”, a punctat fostul ministru al Economiei.
Cum a adus Fondul Proprietatea deficit de un miliard de euro?
Mirel Curea a confirmat că, la Bruxelles, oficialii români se remarcă prin lipsă de inițiativă și o atitudine obedientă.
„A zecea oară o spun, îmi povestește o bună prietenă europarlamentar, și e soi bun, mă Mirel, am ajuns în ultimul hal. Ne fac observații europarlamentari din alte țări să nu mai fim așa umili, mai ziceți și voi ceva”, a zis el.
Varujan Vosganian i-a reamintit de experiența sa cu controversatul Fond Proprietatea, povestind felul cum a fost folosit împotriva intereselor statului.
„Să fie clar, nimeni nu te oprește dacă ai curaj. Vă dau un exemplu, în 2008, când am înviat Fondul Proprietatea, eu nu știam că va fi folosit pentru drepturile litigioase împotriva spiritului său, dar eu l-am înviat de bună credință și am început să dau acțiuni. Potrivit reglementărilor europene, în clipa în care transferi gratuit bunuri ale statului, intră pe deficitul bugetar. M-am trezit cu un miliard de euro deficit bugetar în luna octombrie numai din transferurile astea.
M-am dus la Almunia, un spaniol și cu Barroso, președintele Comisiei (Europene). Comunismul voi ni l-ați adus. Voi ați vândut România pe un colț de masă. Noi încercăm să reparăm acum greșelile voastre asupra poporului român. Cât am fost eu ministru nu s-a introdus în deficit bugetar această sumă. În decembrie au venit Boc și cu Pogea, în ianuarie Vosganian a devenit cel mai slab ministru pentru că a avut un miliard de euro deficit bugetar de la Fondul Proprietatea”, a explicat liderul Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE).
Puteți asculta întreaga lor discuție AICI. Vizionare plăcută!