Reputatul istoric Armand Goșu a fost invitatul lui Robert Turcescu la emisiunea EVZ Play de miercuri, 16 martie. Acesta a vorbit despre marile succese înregistrate de Ucraina în războiul cu Rusia. Conform acestuia, în cadrul negocierilor se discută de fapt, în termeni juridici, înfrângerea Rusiei, cu toate că Vladimir Putin nu va recunoaște niciodată acest lucru.
Mai mult, istoricul spune că în cazul în care Rusia nu va accepta condițiile de pace, va suferi și mai mult. De asemenea, sunt prea puțini soldați ruși pentru a putea asedia orașele Ucrainei, mai este de părere Goșu, în discuția cu Turcescu.
„Dacă rușii nu se grăbesc să ceară pace, să accepte condiții rezonabile, lucrurile chiar așa și stau. Ieri a început o contraofensivă în orașul din nord-vest Sumi, a început o contraofensivă și în jurul Harkovului. Rușii au insuficiente trupe pentru ca să înconjoare și să asedieze aceste orașe. Un asediu clasic presupune să ai un raport între asediat și asediatori de 3 la 1. Rușii în momentul ăsta nu au de trei ori mai mulți soldați decât apără Sumi sau decât apără Harkov.
În aceste condiții, rușii în ultimele 10 zile au trecut la bombardamente masive ale centrelor acestor orașe ale zonelor locuite. Problema e că și acele bombardamente depind de muniția pe care o au rușii. Până la această oră, 80-85% din stocul de rachete l-au epuizat.
Mai au în momentul ăsta celebrele Iskander, rachetele de mare precizie. Acolo e vorba de câțiva centrimetri, merg direct la țintă, nu se pune problema. Asta înseamnă că rușii lovesc în primul și în primul rând blocurile de locuințe. Nu întâmplător, rachetele ajung în casele oamenilor”, a explicat istoricul Armand Goșu.
Înfrângere majoră a Rusiei
Istoricul a mai explicat că rușii au început să se retragă, dar vor să pună mâna pe Odesa, oraș aflat foarte aproape de România. Mai mult, negocierile au intrat pe un făgaș pozitiv, însă totul pare să fie doar o recunoaștere a Rusiei că a fost înfrântă.
„În zona de sud, la Nikolaev, rușii se retrag. Săptămâna trecută au ocupat Hersonul săptămâna trecută, au pus baze lângă oraș. Nikolaev dacă este luat au deschis drumul spre Odesa. Odesa înseamnă foarte mult. Dacă ai ocupat Odesa, ești la gurile Dunării. Ești la 100-120 de kilometri de Deveselu.
Eu nu m-aș grăbi să trag niște concluzii, am mai văzut niște contraofensive ucrainene în vara lui 2014 și rușii i-au tras în capcană. Rușii dau semne că au devenit mai rezonabili la negocieri. Ar fi discuții privind statutul de neutralitate al Ucrainei, exclus demilitalizare, cum au început rușii. Asistăm la o fixare juridică, în termeni juridici, a înfrângerii Rusiei”, a mai transmis istoricul în cadrul emisiunii.
Vladimir Putin, obligat să nu recunoască victoria Ucrainei
Totuși, se pare că Vladimir Putin nu poate să recunoscă faptul că a fost înfrânt deoarece trebuie să vină cu vești bune în fața rușilor, altfel riscă să piardă alegerile din 2024.
„Putin nu va recunoaște că a fost înfrânt, Putin trebuie să pretindă că a obținut ceva în urma acestui război, pentru publicul lui, care e un public prizonier al lui Putin, din Federația Rusă. Opinia publică de acolo trăiește dacă vreți într-un borcan. Au închis borcanul și ce torni aia găsești, ori pentru Putin trebuie să vândă ceva publicului intern.
Și el poate să imagineze diverse teme: V-am zis că am acolo ca să-i gonim pe americani și NATO din Ucraina. Au fost americani în Ucraina? N-au fost. Dar publicul intern știe că el luptă împotriva amercanilor. Tinerii soldați care au fost luat prizonieri au declarat că au venit în Ucraina s-o elibereze de americani și de trupe NATO.
Problema va fi după aia, când o să apară informații corecte despre acest război. Putin va avea o problemă de susținere în 2024. E tot mai puțin probabil ca el să rămână și după 2024. Va intra în declin regimul lui și ma aștept la evenimente interesante în spațiul estic”, a conchis istoricul Armand Goșu.