EXCLUSIV Rusia e cu ochii pe România! Țara noastră, direct vizată! Iohannis a semnat decretul

Jurnalistul Robert Turcescu a avut joi, 17 martie, la EVZ Play, o emisiune de foc în care a discutat cu redactorul-șef de la Ziua News, Bogdan Comaroni, despre pericolul imens din România în acest moment, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat, încă din iulie 2021, un acord prin care țara noastră a încheiat o înțelegere cu Ucraina pentru cooperare militară, motiv pentru care Rusia ar putea să ne considere stat agresor.

Robert Turcescu, Tavi Hoandră şi Bogdan Comaroni, redactorul șef al publicației Ziua News, au discutat, joi, un subiect extrem de fierbinte la finalul emisiunii EVZ Play, transmisă live pe contul de Youtube și pe pagina de Facebook, cu privire la o decizie a României luată în luna iulie 2021.

Atunci, președintele Klaus Iohannis a semnat un decret important cu privire la un acord de cooperare militară între România și Ucraina, subiect discutat încă de la începutul anilor 2000, atunci când Nicolae Ciucă, actual premier, era Șeful Marelui Stat Major al României. De asemenea, proiectul a reapărut în spațiul public în perioada în care Ciucă era ministrul Apărării.

Rusia e cu ochii pe România după acordul semnat de Iohannis încă din iulie anul trecut

Președintele Klaus Iohannis a semnat în iulie 2021 promulgarea „Acordului de cooperare militară dintre România și Ucraina”, negocierile începând încă din prima perioadă a anilor 2000. Începând cu data de 16 iulie 2021, s-a demarat constituirea unei armate comune româno-ucrainene.

Rusia a făcut referire la acest tratat atunci când a declarat că state precum România acorda asistența armatei ucrainene, iar avioanele acestora folosesc aerodromurile de la noi din țară. Acordul româno-ucrainean este primul de acest fel realizat între un stat membru al Tratatul Alianței Atlanticului de Nord (NATO) și al Uniunii Europene (UE) și unul non-UE și aflat în conflict deschis cu Federația Rusă, a explicat jurnalistul Bogdan Comaroni.

Vezi întreaga sa declarație mai jos

„Este cea mai mare îngrojorare a mea, cum ajung arme și astea spre Ucraina. Un acord româno-ucrainean militar a fost pus în discuție de foarte multă vreme, de prin 2002. A tot fost blocat și întâmplător a fost reactivat când Ciucă era Șeful Marelui Stat Major Al Armatei. După aia a fost parafat și pus că este de acord partea româno-ucraineană și după aia în iulie 2021  fost promulgat de către Iohannis când Ciucă urma să devină premier, când a venit șeful Pentagonului la București ca să și-l impună pe Ciucă premier în locul lui Cîțu, să ne aducem aminte cât de greu s-a dat Cîțu deoparte.

Și ce spune acest acord, că între Armata Română și Armata Ucraineană se constituie o bază tehnică comună, în care în Români și în Ucraina va avea loc mentenanță, vor fi împreună aceste arme, folosite, duse, controlate, tot.

Vor avea o comunitate de informații, informații militare, evident, servicii secrete, nu dacă au piuliță de 14 sau de cât sunt. Că vor avea reciproc sprijn, materile, o armată logistică militară comună și noi nu știm ce s-a întâmplat și dacă în baza acestui acord se scurge tehnică militară dinspre România înspre Ucraina.

Unde este pericolul major?

Pericolul major este că dacă Rusia spune că România, în baza acestui acord, a ajutat cu Ucraina și că îl consideră pe România stat agresor, eu sunt convins că punctul 5 (din tratatul NATO) nu va fi activat pentru că activarea punctului 5 apare când este o formă defensivă.

Articolul 5 spune că dacă e atacată o țară NATO care stătea în așteptare, dar dacă Rusia va considera că România e țară agresoare, că împreună cu Ucraina a atacat Rusia, mie îmi e teamă și sunt convins că imediat partenerii noștri NATO își vor lua mâna de pe România și ne va zice că ne privește pentru că am făcut un acord în afara NATO cu Ucraina: Sunteți în afara jocului, până când ne lămurim în această chestiune România e suspendată din NATO și România o să fie lăsată de izbeliște exact în culoarul sanitar care se dorește, ăsta cu Ucraina, Polonia, cu România cu Bulgaria, tot și să apere tot Occidentul de Uniunea Sovietică. Poate fi numită deja noua Uniune Sovietică dacă Putin într-adevăr va urma să își recucerească republicile.

Deci pe mine mă îngrijorează ce a semnat Iohannis, acel acord militar este în vigoare din iulie 2021, în momentul de față, conform acelui acord, noi avem o bază comună militară și de informații tot cu Ucraina, avem baze de mentenanță, de reparații, de promovare, de armament comun, tot. Și în baza acestui acord, în care poate Iohannis a fost pus să îl semneze, habar n-am, s-au periclitat lucrurile cât a venit Ciucă ministru și după aia premier.

Acordul care zăcea din 2002 a fost activat, nu știu dacă se dorea crearea unui culoar dinspre România, un culoare pe șest cum ar fi, și nu știu dacă în baza acestui acord, eu am o mare temere, că Rusia ar putea să ne considere în acest moment că suntem un stat agresor pentru că retorica Rusiei este că Ucraina este atacată că acolo e neo-nazismul și că războiul a început pentru că Ucraina a făcut atacul. Dacă România e pusă în baza acordului ca stat agresor și Rusia se poate considera o agresiune, eu cred că nu NATO nu va veni să ne apere”, a explicat Bogdan Comaroni, care a atras atenția că NATO ar putea să spună că suspendă România până se lămuresc.

Totuși, jurnalistul Robert Turcescu consideră că un astfel de lucru nu este posibil, ținând cont că suntem deja țară NATO.

Vezi proiectul promulgat ulterior de Iohannis mai jos.

Armata_Romana_Ucraineana