În perioada 2013-2016 generalul Mîndrescu a fost comandantul Centrului comun de analiză și lecții învățate (JALLC) de la Monsanto, Lisabona, serviciu de analiză din cadrul NATO. El a mărturisit că rapoartele emise de diferite entități care spuneau că țările baltice ar putea fi ocupate într-o săptămână, două, de către armata rusă și că în Ucraina, Rusia și-ar putea rezolva problemele operaționale tot într-o săptămână, au îngrijorat comandanții. Până la urmă, se pare că analiza nu a ieșit cum trebuia, deoarece astăzi, în cea de-a 44 zi de război în Ucraina, Rusia pare că este departe de victorie.

Moral puternic, armată puternică

„Evident că în momentul în care vorbim de un conflict sunt două capabilități care trebuie analizate. Sunt două atitudini care se compară acolo, pe de-o parte ucrainenii și rușii. Pe ruși i-am crezut mult mai puternici decât au fost, pe ucraineni nu-i credeam atât de puternici. De unde această diferență în această capacitate combativă? Întotdeauna o chestiune în analizele care se fac: este ușor să numeri capabilitățile de forțe. Sunt acele chestii intangibile: moralul, șansa și geniul militar, inspirația. Ele nu vor putea fi analizate cum trebuie niciodată, ele nu pot fi cuantificate. Ucrainenii au văzut că pot să facă, moralul lor a crescut și mai mult, iar al rușilor le-a scăzut și mai mult. Ucrainenii sunt purtați de tribune”, a explicat generalul în timpul podcastului.

Rușii au copiat modelul NATO

Fostul comandat NATO a explicat că atât rușii cât și chinezii, după operațiunea Desert Storm din 1991, s-au uitat la modalitate de acțiune a americanilor și au învățat cum să intervină militar într-un mod similar. „Desert Storm-ul din 1991 a dat clipe de nesomn și pentru ruși și pentru chinezi. Armata irakiană era gândită ca fiind a 4-a armată ca putere convențională, călită în război cu Iranul. Faptul că le-au terminat (americanii n.r.) în 100 de ore toată armata și ei nu au vrut să meargă la Bagdad, pur și simplu au zis «Wow, ce ne facem?”». Atât rușii cât și chinezii au spus că acesta este modelul, că așa trebuie să facă”, explică Mircea Mîndrescu.

Același model de intervenție într-un conflict este adoptat de NATO, iar din perspectiva operațiunii militare, rușii au încercat să facă același lucru în Ucraina.

„Vedem începutul acestui conflict după model american: lovitura electronică care durează, cea aeriană care începe și durează, iar totul când a fost fezandat, atunci se intră terestru cu bocancul infanteriei, să curețe tot ce mai e în urmă. Acesta este pattern-ul și nu le-a reușit. Sigur mijloacele lor de înaltă precizie nu sunt atât de multe și nu sunt de atât de precise”, este de părere fostul comandant NATO.

Războiul din Ucraina îi costă pe ruși din ce în ce mai mult pe zi ce trece, din cauza pierderilor de instrumente militare. Un tanc rusesc este 8 milioane de dolari, un avion 18 milioane de dolari, și sunt doborâte cu rachete britanice de câteva zeci de mii de dolari sau cu Javelinuri de câteva sute de mii. „Cu o rachetă Javelin să neutralizezi o instalație militară de 8 milioane sau un avion de 18 milioane, e o problemă…”, spune generalul.

Cât mai durează războiul?

„Nu îi văd ieșind extrem de ușor din Ucraina. Doar Dumnezeu spune ce nu se poate. Îi văd foarte greu scoși din Donbass. Pare a fi un conflict de lungă durată. Având în vedere că din 2014 există tranșee, fortificații, în zona Donbassului”, este de părere fostul comandat NATO.