„Am admirat foarte mult fenta. Modul în care au ascuns adevăratul obiectiv al ofensivei. În sensul că a fost o întreagă propagandă, privind acțiunea din sud. Și, atenție, nu doar cuvintele i-au făcut pe ruși să-și mute 4 brigăzi din nord, să le ducă în sud. Au existat concentrări de trupe, de asemenea s-au declanșat atacuri.
Ofensiva din sud chiar a început. Și atunci rușii au spus că ăsta e locul în care ucrainenii vor ataca. Și deodată, am avut de-a face cu ofensiva din nord, cu zona aia care a fost eliberată.”, a explicat generalul.
De ce n-a reușit Putin să captureze Kievul?
„Nu să-l cucerească, să-l controleze în sensul Guvernului. Pentru că Kievul e un oraș foarte mare, ce înseamnă să-l cucerești? Să-l distrugi? Nu.
Prima chestiune, când vrei să faci așa ceva, este sistemul 1956, Budapesta, sistemul 1968, Praga, te duci cu forțele speciale, te duci pe clădirea guvernamentală, pe televiziune, astfel încât să iei punctele importante, din care se exercită puterea unui stat. Dacă îți iese treaba asta, e minunat. Dacă nu-ți iese, treci la planul B.”, a mai spus fostul comandat NATO.
„Putin a zis: «Dacă nu luptam acum, am fi luptat mai târziu, în condiții mai nefavorabile nouă.» Și s-ar putea să și creadă în asemenea chestiune. Pentru Rusia, Ucraina și Belarus sunt zone de extrem de mare importanță, pentru care Rusia a hotărât să încalce dreptul internațional, pentru că știe că a făcut-o, dar a zis că trebuie să o facă pentru că altfel costurile unei inacțiuni ar fi fost mult mai mari.
Deci în acest moment el zice că «Merită costul, pot să-l plătesc, timpul lucrează în favoarea mea». Se mizează pe o oboseală firească a cetățenilor și a oamenilor de afaceri, care își văd afacerile puse pe butuci sau cu mari greutăți. De asemenea, Putin speră că cetățenii, oamenii de afaceri, să sisteze sau să reducă sprijinul pe care îl dau acum Ucrainei.”, este convins generalul Mircea Mîndrescu.