EXCLUSIV! Rușii pierd o luptă, dar câștigă războiul economic. Fostul șef SIE: „Au încasări mai mari cu 10 miliarde!”

Ultimele victorii ale armatei ucrainene au dat speranță analiștilor militari ai Occidentului. Nu la fel de optimiști sunt și analiștii economici, care demonstrează cu cifre că războiul este cel mai bun lucru care se putea întâmpla economiei Rusiei.

„Aici e cine va ceda primul și nu pe parte militară. Cedarea va fi pe parte economică. Chiar dacă Statele Unite și Uniunea Europeană au aplicat măsuri extrem de restrictive, cum n-au aplicat nici după Crimeea. (…) Se vede într-un raport Bloomberg că iulie 2022 a însemnat o creștere a cifrei de afaceri și a încasărilor pe țiței de aproape 10 miliarde. De ce? Chiar dacă unii nu s-au gândit în Occident ce se întâmplă dacă dau sancțiuni, se pare că unii de la Moscova s-au gândit cu un an înainte, probabil pregătind.”

Cătălin Harnagea, fostul șef SIE, a explicat la podcastul România lui Cristache, cum reușește Putin să fenteze sancțiunile Vestului și să reușească să ia în continuare banii europenilor, printr-un intermediar de nădejde.

„În acest moment, Rusia trimite țiței în India, care îl rafinează și produsele rafinate sunt trimise în Europa. Trimite cărbuni, termocentralele din India merg la foc continuu. Ei au reușit din timp să găsească portițele de scăpare, pentru a nu fi covârșiți de sancțiuni și să iasă lumea în stradă în Federația Rusă. Dar ceilalți de aici n-au gândit ce se va întâmpla, cu o matematică simplă, trebuie să pui ceva în loc sau măcar jumătate din ceva în loc. Dacă nu pui și ești o societate prosperă care te bazezi în primul rând pe industrie, (…) pe nivelul de trai al oamenilor, nu poți să spui acum că reduci energia cu 5%.”, susține Cătălin Harnagea.

Sancțiunile pot arunca prețul petrolului în aer?!

„Acum, Comisia Europeană și am văzut că și noi ne-am aliniat la măsurile astea vor să plafoneze țițeiul rusesc undeva în jur de 40-60 de dolari barilul. Pe o analiză făcută de Bloomberg și JP Morgan a reieșit că în acel moment, dacă Federația Rusă micșorează producția cu 5 milioane de barili, de la 90 de dolari cât e acum barilul, va ajunge la 380! Pe o sancțiune care trebuie să privească Federația Rusă, negândită, care ți se întoarce ție mai rău decât te-ai fi gândit…”, e de părere fostul șef SIE.