Emisiunea online din podcastul EVZ TV a avut un invitat de seamă vineri, 2 septembrie, atunci când colonelul SRI (rez.) Tudor Păcuraru a oferit detalii exclusive privind situația din Rusia jurnalistului Mirel Curea.

Pe măsură ce „Operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina pare să se eternizeze, noi și noi informații vin să facă și mai de neînțeles ceea ce se întâmplă atât în țara vecină cât și la Kremlin. Morți suspecte în tabăra oligarhilor lui Putin, asasinate în care cad victimă ucraineni colaboraționiști ai invadatorilor, jocuri politice internaționale în căutarea profiturilor geo politice și financiare.

Peste toate, două amenințări nucleare, una dinspre cea mai mare centrală atomo-electrică din Europa, a doua cea reprezentată de armamentul nuclear pe trăgaciul căruia stau unii lideri îngrijorător de puțin responsabili, cum ar fi Vladimir Putin.

Cine va fi urmașul lui Vladimir Putin?

Colonelul SRI (rez.) Tudor Păcuraru a explicat pe larg cine îi va lua locul liderului de la Kremlin și care va fi motivul detronării sale.

„Urmașul lui Putin va veni pe fondul unei înfrângeri rușinoase în Ucraina. Deja e rușinos ce se întâmplă acolo, pentru că în fond, ucrainenii și rușii sunt frați. Urmașul va trebui să mențină în obediență armata și serviciile, în sensul că dacă cedezi prea mult poporului, ajungi să-i învinovățești pe militari, și te trezești cu o lovitură militară exact ca-n ’91. Dacă e să o cotească, o va coti încet.

Primele momente, care pot dura luni sau ani, vor fi momente de continuare a stilului Putin. Vor înceta prin forța lucrurilor ostilitățile din Ucraina, dar linia politică și lătrăturile la televiziune vor rămâne aceleași, și sancțiunile la fel. La trei ani de la moartea lui Stalin Hrușciov s-a simțit suficient de bine întemeiat ca să schimbe macazul. Între timp militarii au înțeles că nu vor fi maziliți, KGB-iștii au înțeles că după epurarea lui Beria nu mai urmează alte chestii, nomenclaturiștii care țineau locul oligarhilor au înțeles că nu va urma o represiune pe stil stalinist”, a explicat fostul ofițer SRI.

Mai mult, acesta a explicat că vine o perioadă foarte subțire de tulburări în istoria Rusiei, „intrinsecă modului lor de guvernare, de dictatură a unui om sau a unui grup restrâns”, la fel cum crizele economice periodice sunt instriseci modului de existență capitalist. Totuși, se pare că Putin a făcut o greșeală majoră.

„Această instabilitate în Rusia trebuie privită exact ca și crizele economice din capitalism. Este o distrugere creatoare. Capii bisericii ruse nu mișcă în front, deoarece îi au la mână cu detoate. Credeți că obediența lor se bazează în credința lui Putin? Nu, se bazează pe kompromat. D-asta li se execută tot ce li se ordonă. Inclusiv inițiativa de sfințire a lui Daria Dughina, care a fost agitată 2-3 zile, li s-a arătat cartonașul roșu, și au amuțit toți

GRU este într-o postură de mare slăbiciune, li s-au pus în spinare toate eșecurile din Ucraina. Au replicat spunând: Ni s-au luat mare măsură din atribuțiuni. Când GRU din anii 90 a rămas doar RU, adică Direcțiia de Cercetare. I s-au luat din atribuțiuni pentru că Putin este înconjurat de KGBiști care sunt într-o competiție istorică și bine regizată cu GRU. Conducătorii sovietici, ca să doarmă liniștiți, au avut grijă ca serviciile militare să se certe cu KGB-ul.

Mare greșeală a făcut Putin, crezând că poate conta pe solidaritate KGBiștilor, că nu a menținut acest sistem dual. Ar fi fost informat de GRU asupra unor evenimente interne create de KGB și vice-versa. E posibil ca de aici să se deșire sistemul, pentru că este foarte dezechilibrat în foavoarea FSB KGB, pentru că de acolo vine Putin”, a mai transmis Tudor Păcuraru.

Cum va avea loc eliminarea lui Putin din spațiul public

Fostul ofițer SRI a explicat modul în care va avea loc eliminarea lui Vladimir Putin din spațiul public al Rusiei.

„Lucrurile se vor petrece după cortină, rușii vor afla din ziare că pe fondul unor mari suferințe tovarășul Putin a fost nevoit să se retragă, pentru că are o problemă de sănătate, dar nu mai poate duce, și se constituie o troikă care să preia lucrurile mai departe. Atunci începe o perioadă de instabilitate unde multe sunt posibile, nu toate, dar multe. Cum vor reuși să stăpânească situația socială și economică din Rusia, nu văd cum, și nu aș vrea să fiu în locul lor.

Războaiele din istoria Rusiei sunt perioadele de instabilitate, care durează în cazul unei înfrângeri militare, și sunt de neocolit. Durează câțiva ani și pot atinge intensitatea unui război civil. Noul dictator care va veni va trebui să fie de mână forte și să aplice ce au făcut țarii după înfrângerea din Crimeea, după înfrângerea cu japonezii din 1905”, a completat acesta.

Din ce zonă ar putea să vină succesorul lui Putin?

Mai mult, vorbind despre urmașul liderului de la Kremlin, Tudor Păcuraru a transmis că succesorul lui Vladimir Putin trebuie să fie un om care să le convină tuturor, atât Armatei, cât și oligarhilor și nu va mai fi sigur din partea KGB.

„Dintr-o zonă mixtă. Să fie un om cu care să fie de acord Armata, structurile politice și oligarhii. Va trebui să fie un om care să convină tuturor, în niciun caz nu va mai fi de la KGB, pentru că aceștia și-au atins limitele. Nu va fi un ofițer de armată, pentru că armata va ieși din toată aventura asta din Ucraina acoperită de rușine. Va fi cineva care a trecut și pe acolo, și pe acolo, și se ocupă cu politica”, a conchis Tudor Păcuraru discuția.

Vezi mai jos emisiunea completă moderată de Mirel Curea: