Criza facturilor la energie și gaze în această iarnă a panicat românii. Deși decidenții politici au anunțat o serie de măsuri care să ajute cetățenii să suporte mai bine creșterea prețurilor, în România există și o lebădă neagră a războiului energiei. Analistul economic Radu Soviani a explicat, în podcastul EVZ Play moderat de Robert Turcescu, de ce România e întotdeauna altfel și din acest punct de vedere.
„E un haos total, nu înțeleg oamenii cum s-au făcut compensările„, a remarcat moderatorul Robert Turcescu referitor la facturile care sperie românii. Așa cum se știe, guvernanții au anunțat măsuri de compensare sau după caz, plafonare a prețului utilităților. În opinia economistului Radu Soviani, este evidentă în România o majorare a costurilor cu facturile mult peste ceea ce se întâmplă pe plan internațional.
Soviani: Majorarea e mult peste cea de la nivel internațional
„Ne-a răspuns președintele, România e un stat eșuat. E un lucru evident, asistăm la un val 3 al exploziei facturilor. Eu am acceptat inițial un preț mai mare de la furnizorul meu, dar am primit notificare pentru o creștere de 81% pentru un contract cu preț fix până în 2022. Repet, pentru un contract fix. În România majorarea e mult mai mare decât pe piața internațională. Vorbim de triplări„.
„ANRE a eșuat din a-i supraveghea pe furnizorii și distribuitorii de energie electrică„
Radu Soviani a explicat motivele acestei situații: „Avem o Autoritate de Reglementare și Supraveghere (n.r. – ANRE) unde președinte era condamnatul reabilitat Marian Neacșu, acum secretar general al Guvernului . Autoritatea a eșuat din a-i supraveghea pe furnizorii și distribuitorii de energie electrică. Aceștia au speculat o situație generațională. La pretextul pandemiei și al scumpirilor generalizate, companiile speculează o oportunitate. De condamnat este supraveghetorul ANRE„.
Soviani: Cîțu a încurajat producătorii să ducă prețurile cât mai sus
Expertul a arătat cu degetul în egală măsură spre Guvern și Consiliul Concurenței. „Ar trebui să se miște mult mai cu talent în această supraveghere. Noi suntem și producători de gaze, nu ne costă atât de mult să aducem gaz de la Romgaz sau OMV Petrom. Au fost și speculații la bursă în valul precedent de majorare. Cîțu ca prim-ministru i-a încurajat pe producători să ducă prețurile cât mai în sus„.
Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici: