Acuzații extrem de grave i se aduc vicepresentului ICR, Attila Weinberger. Fosta lui directoare de cabinet spune despre el că hărțuia angajații, că țipa la ei, ba chiar că îi punea sa-l îmbrățișeze ”ca să se împace”. Refuzul se penaliza cu amenințarea concedierii sau chiar concedierea.
Scandalul izbucnit în luna Iulie la ICR ajunge în Senatul României. Fosta consilieră și șefă de cabinet a vicepreședintelui ICR, Magdalena Zander, explică cu lux de amănunte, într-o scrisoare adresată președintelui Senatului, tratamentul la care a fost supusă ea și restul consilierilor.
Zander a spus că din momentul în care a fost numită, ea și restul consilierilor, au fost supuși unui ”limbaj agresiv de umilire și dispreț, deseori vulgar”.
”Voi sunteți aici ca să vă ocupați de imaginea și concertele mele, nu să mă consiliați. Nu aveți capacitatea cognitivă, nici operă ca să-mi dați sfaturi. Regulile Codului Muncii nu vi se aplică. Dacă nu îți convine dă-ți demisia, dar știu că nu o vei face, că banul e bun” le-ar fi spus demnitarul consilierilor.
S-ar fi ajuns până într-acolo încât după unul dintre episoadele de ”furie necontrolată” le-ar fi pus pe consiliere să-l îmbrățișeze pentru a se împăca, fapt care se întâmpla des.
Concediată pentru că a refuzat ”îmbrățișările de împăcare”
Pentru că una dintre colegele consilier a refuzat acest mod de împăcare i s-a transmis că trebuie să își dea demisia și să nu mai vină la birou de a doua zi. Unei alte consiliere i s-a întocmit referat de concediere la cererea vicepreședintelui pentru că i-a dat explicații legat de mai multe acuzații pe care Weinberger i le imputa.
Acest lucru l-ar fi scos din sărite pe vicepreședinte așa că a cerut concedierea ei. Doar că cei de la departamentul juridic i-au pus în vedere acestuia problemele pe care le crează această acțiune. Drept urmare vicepreședintele ar fi cerut anularea referatului și a explicat că a fost doar ”un test” pentru angajate.
Magdalena Zander a mai detaliat că s-a plâns de această situație inclusiv președintelui ICR, iar acest lucru a înrăutățit situația. Femeia susține că în sprijinul afirmațiilor sale, pot fi audiate două foste colege de la cabinet.
În luna iulie, Weinberger a declarat pentru Libertatea, legat de această situație, că ”exigențele acestui tip de activitate, noutatea raportului instituțional, ca și elaborarea unui set de reguli agreate de comun acord, care să asigure buna funcționare a cabinetului, au generat în noi toți presiune psihologică și stres, nemaiîntâlnite în relaționările precedente, resimțite și interpretate probabil diferit de la persoană la persoană”.