EXCLUSIV Scandalul falimentului cerut celei mai mari firme de asigurare. Ce știe ASF și nu știu milioanele de clienți? Un control de proporții are loc chiar zilele acestea

Un grup de trei service-uri a solicitat falimentul City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România, cu circa 4 milioane de clienți. Suma invocată de service-uri este minusculă în comparație cu dimensiunile City, firmă care achită doar daune de sute de milioane de euro anual. Totuși, au început să apară semne de întrebare, mai ales că City a mai trecut printr-un program de redresare din care a ieșit promițând lucruri pe care nu se știe dacă le-a și făcut, cum ar fi majorarea capitalului cu 50 de milioane de euro.

În scandalul iscat de cererea de faliment făcută de un grup de service-uri, Autoritatea de Supraveghere Financiară s-a dovedit a fi cel mai bun avocat al City Insurance. Printr-o  frază simplă trimisă presei, ASF vrea să îndepărteze orice speculație privind situația de la City Insurance, iar compania, lider de piață detașat, a folosit respectiva frază în sigura sa ieșire publică.

Totuși, cu puțin timp înainte ca service-urile să ceară falimentul City, compania fusese sancționată cu avertisment, de către ASF, pentru că nu reușește să managerieze în timp util reclamațiile făcute de clienți. Chiar dacă City Insurance este lider din acest punct de vedere, cu peste 2000 de reclamații în primele șapte luni ale acestui an, nu felul în care gestionează petițiile este esențial pentru stabilitatea sa.

În Consiliul ASF au fost și voci care au spus că avertismentul primit de City ar fi trebuit să fie, defapt, măcar o amendă serioasă, însă, până la urmă nimeni din Consiliu nu și-a asumat o astfel de propunere.  De menționat că sancțiunea nu a fost rezultatul unui control ci doar al unui schimb de corespondențe între ASF și City Insurance.

Cum spuneam și mai sus, însă, nu situația petițiilor este neapărat cel mai bun indicator pentru stabilitatea City Insurance sau pentru felul în care firma se comportă cu furnizorii de servicii. Indicatori cum ar fi rezervele de daună, conytractul reasigurare, solvabilitatea, lichiditatea sau timpul în care soluționează și achită dosarele de daună sunt mai importanți.

Iar acești indicatori vor ajunge cât de curând pe masa consiliului ASF, deorece un control început încă de acum aproximativ o lună este pe cale de a se încheia, după cum arată sursele Capital, confirmate inclusiv din interiorul Autorității.

Controlul, spun sursele citate, a fost programat încă de anul trecut și este un control periodic, însă, în actualul context capătă o importanță sporită. Este posibil ca, la ora aceasta, ASF să aibă deja o imagine parțială asupra situației la zi a City Insurance, iar mesajul transmis de Autoritate, conform căruia societatea este stabilă din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, ar trebui să fie cu atât mai susținut. Este posibil, însă, și ca, în finalul controlului să reiasă anumite ț,mai ales în ceea ce privește plata daunelor, așa cum s-a mai întâmplat în utima vreme cu mai multe soietăți.